Izbor uredništva

Facebook cenzurirao pojam Herceg-Bosna!!!

Moram priznati da sam se pošteno nasmijao kad sam doznao da su Faktograf i Facebook cenzurirali pojam Herceg-Bosna iz moje objave! A tek kad sam pročitao argumentaciju!

Vjerujem da se sjećate objave uoči dočeka Vatrenih o tome kako je prilično promašeno tumačiti stih “Herceg-Bosno srce ponosno!” iz pjesme “Lijepa li si” isključivo kroz prizmu nekakvog svojatanja druge države i političke entitete iz devedesetih, jer je pojam Herceg-Bosna povijesni pjesnički naziv za Bosnu i Hercegovinu.

U tom kontekstu sam objavio izvatke iz komentara sarajevskog književnika Željka Ivankovića, koji među ostalim kaže:
“Zašto hrvatska nogometna reprezentacija ili golman Bayerna s njima ne bi pjevao ”Herceg-Bosno, srce ponosno”?

Herceg-Bosna je u kratkoj pameti ovih mrzitelja samo ona Tuđmanova, Šuškova i Bobanova ratna tvorevina. No, što ćemo s barem sto godina imena Herceg-Bosna koje znači Bosna i Hercegovina?

Što?

Treba li, očito treba, sve ove neznalice podučiti da i Nada Mamula pjeva o Herceg-Bosni svoju sevdalinku? Niste čuli? Nađite, nije teško. ”Herceg-Bosno, djedovino stara”! Treba li reći da je spominju i slave i pjesnici muslimanskoga imena? Safvet-beg Bašagić svoju pjesmu ”Mile uspomene” započinje stihom: ”Herceg-Bosno!”, a Džemaludin Čaušević tvrdi da ”nema ljepše zemlje na svijetu od Herceg-Bosne…”

Hoćete li još?

Osman Nuri Hadžić također je spominje. Pa nisu valjda svi oni prije toga i svi oni poslije toga koji spomenu Herceg-Bosnu odmah za političku diskvalifikaciju? Počeo sam s autorima muslimanskoga imena, ali i hrvatski pisac i folklorist Ivan Zovko (1864.-1900.) uporno za BiH rabi pojam Herceg-Bosna…”

On nastavku citira i dio natuknice iz Hrvatske enciklopedije o pojmu Herceg-Bosna.

Dodao sam kako je Bosna i Hercegovina ili pjesnički Herceg-Bosna i hrvatska zemlja i naravno da ju i u pjesmama trebamo slaviti i o njoj pjevati. Tim više što dio Vatrenih potječe iz ove zemlje. Kao što je Vice Vukov neponovljivo pjevao o Boki Kotorskoj ili tamburaši o bunjevackim Hrvatima i njihovim običajima, pjevajmo o svim zemljama u kojima žive Hrvati i slavimo hrvatsko zajedništvo.

Međutim, izvjesni Faktograf je cenzurirao objavu, mene proglasio siriteljem lažnih informacija i lijepo mi pojasnio da pojam Herceg-Bosna treba promatrati isključivo kroz zločine devedesetih godina… Adio pameti, adio činjenice!

P.S. Vjerovatno će i ova poruka biti brzo cenzurirana jer oni ne vole kad im činjenice kvare željeni dojam, posebno ako odudaraju od njihove skučene ideološke matrice, napisao je Božo Skoko na Facebooku.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button