DomovinaKošarka

Danas bi Dražen Petrović proslavio 57. rođendan

Dana 22. listopada 1964. godine u Šibeniku je rođen legendarni hrvatski košarkaški umjetnik Dražen Petrović. Poginuo je tužnog 7. lipnja 1993. kod Denkendrorfa…

Jedan od najboljih hrvatskih, ali i europskih, košarkaša svih vremena Dražen Petrović na današnji dan bi, da je živ, proslavio 57. rođendan. ‘ Košarkaški Mozart ‘ rodio se 22. listopada 1964. godine u Šibeniku , gdje je i napravio prve korake svoje bogate karijere. Prije no što je napunio 20 godina i prešao u Cibonu stigao je kao mladić ostaviti trag i u Šibenki koja je 1983. osvojila naslov prvaka bivše države protiv momčadi Bosne, iako im je tadašnji savez titulu naknadno uzeo. Dražen je tada rekao da ‘ne želi ići na novu utakmicu u Novi Sad’ i da ‘nikome ne da svoju zlatnu medalju’.

Obilježio je jednu eru Cibonine košarke u kojoj su ‘vukovi’ s njim na parketu i Mirkom Novoselom na klupi osvojili dva naslova prvaka Europe (1985. i 1986.), a 1988. godine ‘preselio’ u Real Madrid gdje je u jednoj sezoni također bio sjajan .

Nadmoćan u Europi , kakav je i bio, odlučio je napraviti iskorak i zaigrati u NBA ligi. Stigao je u Portland, no u dvije sezone nije se baš naigrao.

Nakon što je ‘izludio’ na klupi, odlučio je otići u New Jersey Netse gdje je ostavio trag kao Europljanin koji je otvorio vrata drugim europskim košarkašima . O njemu se ‘preko bare’ od tada govori samo u superlativima.

Svojoj domovini Dražen je dao veliki, ne samo sportski obol. Početkom 90-tih, sa Stojkom Vrankovićem štrajkao je glađu u New Yorku ispred zgrade UN-a i zbog ratne agresije na Hrvatsku. Bio je jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša te je uvršten među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi.

https://www.youtube.com/watch?v=7nToXmFe4XA

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button