Svijet

Tko tu koga: U Sloveniji i osobe koje rade kod kuće moraju imati negativan test na koronu, ako ne – slijede sankcije

U Sloveniji je vlada prošlog tjedna odlučila da će se svi državni službenici, osim onih koji to ne mogu iz dokazanih medicinskih razloga, morati cijepiti protiv Covida-19 kako bi mogli raditi na svojim radnim mjestima. Danas je stiglo i dodatno pojašnjenje iz vlade prema kojemu uvjet PCT (preboljenje, cijepljenje ili negativan test na koronavirus) moraju ispuniti i djelatnici koji poslove obavljaju kod kuće

Pojašnjavajući uredbu kojom se regulira ispunjavanje radnih obaveza u vrijeme epidemije koronavirusa, slovensko ministarstvo rada zaključuje kako ne postoji iznimka od primjene PCT uvjeta za osobe koje ne dolaze u kontakt s drugim osobama, javila je agencija STA.

Smatra se da je PCT uvjet ispunjen ako se jednom tjedno u jednakim intervalima provodi samotestiranje brzim antigenskim testom. U svrhu dokaza samotestiranja, tvrtka zaposleniku dostavlja evidencijski list koji sadrži datum samotestiranja, rezultat testa i potpis. Sredstva za pregled osigurava poslodavac.

Ako zaposlenik ne ispuni PCT uvjet, takva odluka predstavlja kršenje obveza koje proizlaze iz radnog odnosa i može biti razlog da poslodavac sankcionira djelatnika u skladu sa Zakonom o radnim odnosima, objasnili su iz ministarstva.

Inače, sindikat zaposlenih u policiji potvrdio je u ponedjeljak da je od ustavnog suda zatražio da se ispita ustavnost odluke vlade po kojoj će svi javni službenici do 1. studenog morati biti cijepljeni objema dozama cjepiva protiv Covida-19.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button