Domovina

Tko kome oduzima prava?

Redovita muška molitva krunice na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i prošlu je subotu ne samo okupila one koji mole, nego je pokazala i količinu mržnje prema vjeri i tradicionalnim vrijednostima.

Sudionici koji su mirno molili krunicu, bili su izloženi vulgarnim “performansima” i bubnjevima ometani u molitvi. Već redovito, predstavnici radikalnih udruga koje promiču javno očitovanje različitih seksualnih sklonosti glasno ometaju molitvu i zbivanja na Trgu bana Jelačića pretvaraju u politički skup.

Protiv krunice, prostote pod nazivom “umjetničkog performansa”

Molitvu krunice i ovog je puta pratio “umjetnički performans” nazvan pogrdno “Tiha misa”, s odgovarajućim političkim porukama začinjenim prostotama. Jedna sudionica “performansa” plesala je pred muškarcima koji su molili, izvodila grimase, pokazivala rogove i gazila hrvatski dres.

Većina medija izvijestila je o tome kao da je riječ o nekakvom prosvjedu i protuprosvjedu, očito preuzimajući retoriku onih koji su ometali molitvu krunice. Mediji pišu o ženama koje su “stale pred muškarce”, kao da su napadnute, molitelje pogrdno nazivaju “klečavcima”.

Čija su prava ugrožena?

Muškarci koji mole su izjavama medijima poručili kako se mole za narod, uključujući i one koji ih u tome ometaju, dok su napasnici tvrdili kako su im oduzeta prava.

Policija je na trgu nastojala spriječiti nered, no ostaje otvoreno pitanje kako policija u ovakvim situacijama definira nered. Jer, nereda je bilo, stvorili su ga oni koji su ometali mirnu molitvu krunice. Kako je policija uopće dopustila to ometanje vjerničkog okupljanja koje je bilo uredno prijavljeno. U svim drugim slučajevima, oni koji ometaju bivaju uredno udaljeni.

Povremeno se događa da se na javnom prostoru okupljaju pripadnici različitih vjerskih skupina. Posebno glasni znaju biti pripadnici Hare Krishne koji prilično glasno izražavaju svoje vjerske osjećaje. Nije poznat slučaj da ih je itko ikad ometao. Za razliku od njih, muškarci koji mole krunicu izloženi su pogrdama i političkim osudama.

Narod.hr doznao je da je Grad Zagreb izdao dozvolu za razglas onima koji su glasno ometali molitvu krunice.

Izvor:narod.hr

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button