Izbor uredništva

Tko je Urša Raukar iz ekstremno lijeve platforme Možemo?

Urša Raukar – najpoznatija po “plakanju” zbog Hasanbegovića

Rezultate lokalnih izbora u Zagrebu za N1 je komentirala ljevičarska aktivistica i glumica Urša Raukar iz ekstremno lijeve platforme Možemo, koja je bila vrlo aktivna u vrijeme prosvjeda protiv imenovanja dr. sc. Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture.

Raukar je dugogodišnja ljevičarska aktivistica, a u središtu javnosti našla se 2016. godine, kada je bila jedna od sudionica prosvjeda organizaciji Platforme 112, pod nazivom “Smrt slobode izražavanja”, jer je za ministra kulture u Vladi Tihomira Oreškovića i Tomislava Karamarka postao povjesničar dr. sc. Zlatko Hasanbegović, a ministar branitelja Mijo Crnoja.

“Zlatan Hasanbegović ne priznaje antifašizam, Zlatan Hasanbegović je član bleiburškog zdruga, potpuni anononimac u hrvatskoj kulturi. Hrvatska kultura sa svojom prošlošću i budućnošću ne smije dozvoliti da takav čovjek bude ministar kulture”, nabrajala je Raukar u hodu tadašnjem zastupniku Ivanu Lovrinoviću, uz glumu i afektiranje koje su mediji kasnije prozvali plakanjem.

Ona je nakon te scene za medije tvrdila kako je plakala jer je izbor Hasanbegovića za ministra kulture nešto što je mislila da je bilo moguće u Hrvatskoj 1941. , ali ne i 2016. godine. Tada je također kazala kako ne pripada nijednoj udruzi, osim Hrvatskom društvu dramskih umjetnika, a da kao građanka na cestu izlazi već 25 godina.

Suradnja s Tomaševićem od 2010.

Urša Raukar je bila u središtu javnosti kao jedna od najglasnijih i medijski najeksponiranijih prosvjednica protiv izgradnje projekta Cvjetni trg 2010. tijekom prosvjeda u Varšavskoj kada je završila u pritvoru.

Prosvjedovala je glumica i protiv američke politike 2003., odnosno protiv američkog napada na Irak, a iza sebe ima i sudjelovanje u prosvjedima za Radio 101, za povrat imena Trga žrtava fašizma i protiv promjene imena zagrebačkog trga po komunističkom zločincu i diktatoru Josipu Broza Titu.

Tijekom 2016. godine uporno je tražila smjenu Zlatka Hasanbegovića pa je tako sudjelovala u organizaciji tribina protiv njega, a pod nazivom “Građanski sat u obranu demokracije!”. Tribinu su organizirali Platforma 112 i Antifašistička liga Hrvatske, a na njoj su između ostalih sudjelovali Urša Raukar, Dragan Zelić tadašnji član GONG-a, a današnji SDP-a, kontroverzni redatelj Oliver Frljić i Marina Škrabalo (GONG, Centar za mirovne studije, Solidarna) koja je danas bliska Možemo.

Zbog Hasanbegovića, “Kulturnjaci” su planski ocrnjivali Hrvatsku u stranim medijima, pa su tako tekstovi o fašizaciji Hrvatske pisani u Foreign policyju i francuskom Liberationu.

Rame uz rame s Tomaševićem Urša je predvodila i aktiviste Prava na grad kada su 16. srpnja 2010. došli prosvjedovati ispred središnjica HDZ-a i SDP-a. Prosvjednici su tada najprije stigli pred Iblerov trg. Na Facebook stranici Pravo na grad sve je foto dokumentirano. Ispred središnjice SDP-a dočekao ih je tada mladi predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Prije ulaska u politiku – bila predsjednica Zakladne uprave zaklade Solidarna

Zaklada za ljudska prava i solidarnost, “Solidarna“, koju je osnovalo 55 pojedinaca i udruga kako bi navodno podržali građansko djelovanje na promociji i zaštiti ljudskih prava pokrenuta je krajem 2016-, a. predsjednica Zakladne uprave je bila Urša Raukar.

Podsjetimo, individualni osnivači Zaklade su brojni aktivisti od kojih su danas mnogi političari u stranci Možemo: Dražen Lalić (bivši član Instituta otvoreno društva Hrvatska)Tomislav Tomašević (Možemo)Vedran Horvat (Tomaševićev Institut za političku ekologiju, Heinrich Böll Stiftung)Vesna Teršelič (Documenta), Ivan Zidarević (LGBT aktivist, SDSS-ova politička akademija) , Viktor Vučetić, Teodor Celakoski (Možemo)Tomislav Domes (Možemo, Institut za političku ekologiju)Bernard Ivčić (Zelena akcija), Tin Gazivoda (Otvoreno društvo), Mladen Majetić (Kuća ljudskih prava)Igor Roginek(nekadašnji član Vladinog Savjeta za razvoj civilnoga društva), Ivana Zanze(Roda)Nadežda Čačinović(Nova ljevica)Urša Raukar(Možemo)Vili Matula (Možemo)Nicole Kwiatkowski(udruga Franak)Vanja Škorić (GONG)Berto Šalaj (GONG)Teodor Petričević(ACT grupa), Petra Rodik (udruga Franak)Gordan Bosanac (Centar za mirovne studije, Možemo)Sandra Benčić(Centar za mirovne studije, Možemo), Ivan Novosel(Platforma 112)Suzana Kunac(AEM, B.a.b.e.), Nataša Škrbić(H-alter)Nenad Zakošek(GONG), Ivan Blažević, Martina Horvat(Good inicijativa)Sanja Sarnavka(B.a.b.e.)Dražen Hoffmann (Možemo)Goran Jeras(Zadruga za etično financiranje)Nives Miošić-Lisjak(GONG, CESI, Možemo)Sara Lalić (Centar za mirovne studije)Marina Škrabalo(GONG, Centar za mirovne studije), Tea Škokić (Institut za etnologiju i folkloristiku)Blaženka Sečkar(GONG)Vesna Mihoković Puhovski(Forum za slobodu odgoja, Protagora)Nenad Puhovski(ZagrebDox)Zoran Grozdanov(Sveučilišni centar za protestantsku teologiju)Ilinka Serdarević(Udruga Terra)Silvia Žufić Dujmović(Centar za građanske inicijative Poreč)Sunčica Damjanović(Centar za građanske inicijative Poreč)Nataša Vajagić(Centar za građanske inicijative Poreč)Fani Bugarin Šoljan(Centar za građanske inicijative Poreč)Sniježana Matejčić(Centar za građanske inicijative Poreč)Jelena Berković(GONG) i Mirjana Matešić (Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj).

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button