Vijesti

Bakić: IHME grafikon koji govori ‘sve’ o ovoj koronakrizi

Hrvatski poduzetnik i matematičar Nenad Bakić komentirao je nove projekcije kretanja epidemije koje je ponudio Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME) čiji je osnivač Zaklada Billa i Melinde Gates. Njegovu objavu donosimo u nastavku:

”Prema projekcijama velikog IHME od prije samo 22 dana, danas bismo trebali imati oko 9.000 infekcija (dakle, oko 3.700 ‘slučajeva’, više nego rekordni broj iz drugog vala!) za par dana. Naravno, to se neće dogoditi, prosjek će biti oko 650. Te sada imati 10-ak umrlih dnevno (‘today’ je na datum ss, gledajte plavu crtu).PITANJE JE: Kako IHME, organizacija s proračunom od stotina milijuna dolara, koju većinom financira Gates, tako griješi.

Dvije su mogućnosti:

A. Modeliranje je zaista teško, a oni nisu baš sposobni

B. Rade to namjerno.

Scenarij A ima uporišta u tome da su inače jako neprecizni, recimo promaše kretanje vala za 2-3 tjedna (kao što možete vidjei u komentaru, kad sam ja 30.6. ispravno modelirao nastanak i točan razvoj ovog vala, njima je bilo potrebno 2 tjedna da ga ‘vide’).

Scenarij B: može biti da namjerno rade katastrofične procjene kako bi lockdowneri u onim zemljama gdje su stvarno potkapa-citirani pa ne mogu sami proizvesti nikakve modele (kao naši) imali neki alat s kojim mogu mahati i imati katastrofične prognoze. Scenarij B je moguć (naime da, kao i svi lockdowneri jedva čekaju rast pa ga onda maksimalno napumpaju), pogotovo jer su uspjeli promašiti 550% u svega 23 dana – baš nevjerojatno.

Ne zaboravite da ih financira najpoznatiji lockdowner Gates, koji je u zadnje vrijeme pustio povjetarac kao i naš glavni lockdowner Rudan (koji se i pohvalio da je od njega za svoje projekte dobio 5 mil. dolara).Zaista, naši lockdowneri izrazito koriste ove sulude procjene. Sjetite se kad su prošle godine do 1.10. predvidjeli da ćemo imati 1500 umrlih što su svi lockodwneri razglašavali i plašili javnost, čemu sam se javno suprotstavio – bilo je manje od 300. Srećom, moji su modeli spram ovih nevjerojatno precizniji, recimo postojeća iteracija savršeno pogođern razvoj i 10-15% greške u 10 dana, što se zaista ne događa često u modelima.

I srećom da postoje, jer ga oni kojima treba i mogu konzultirati i zaključivati na osnovu njega.Ujedno pokazuje otkud kod naših lockdownera (i stranih agitatora) tolika mržnja prema mom radu, i posebno modelima (neko vrijeme su se jako rugali ‘grafikonima’ pa sam bio ‘Gospodara grafikona’ – oni nisu proizveli baš ništa, što osim što je velika sramota za sve njih, i mrsi im konce, jer argumenti ih ‘ubijaju’). Ili, kao što je rekao g. Đikić ‘Bakić ima samo parcijalne analize’.

Za razliku od njega koji nema nikakve. Da ne govorim o ovoj hordi naših trećerazrednih fizičara i biologa koji zbore dok im vođe mudro šute .”

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button