Povijest

Rudolf Perišin:“Učinio sam samo ono što mislim da je dužnost svakog građanina Hrvatske”

“Učinio sam samo ono što mislim da je dužnost svakog građanina Hrvatske. Svatko tko Hrvatsku smatra svojom domovinom treba pridonijeti borbi za slobodu.“ Brigadir Rudolf Perešin

2.V.1995. u rano jutro dok je izvršavo borbene zadaće, pogođen je njegov zrakoplov!

Rudolf Perešin osobno i njegova prva lovačka eskadrila u svim akcijama i operacijama HV-a, izvršavali su brojne borbene zadaće te branili Zagreb i zračni prostor Hrvatske. Tako je bilo i 2. svibnja 1995. godine, drugog dana “Bljeska”

U ranim jutarnjim satima, kad njegov MiG, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, biva pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova i ostaje neupravljiv.

Brigadir Perešin, na ekstremno maloj visini (ispod 50 metara) i u nesigurnom nagibu, zrakoplov napušta katapultiranjem, prizemljuje se na neprijateljskom teritoriju, dok se zrakoplov inercijom brzine, prebacuje preko Save na hrvatski, “Bljeskom” već oslobođeni prostor.

Posmrtni ostaci hrvatskog roboljuba i junaka Rudolfa Perešina su vraćeni 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna 1997. godine je pokopan u na Mirogojskom groblju.

Rudolf Perešin će zauvijek ostati zapamćen po svojem doprinosu u Domovinskom ratu, počevši od pothvata iz 25. listopada 1991., kad je avionom MiG-21 iz Bihaća preletio u Klagenfurt. Ubrzo je postao jedan od utemeljitelja lovačke komponente HRZ-a te sudjelovao u mnogim borbenim zadaćama. U posljednjoj je dao najviše što je imao, svoj život.

Hvala mu na svemu i Bog mu dao pokoj vječni!

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button