Domovina

Najdugovječniji član Predsjedništva postigao je – NIŠTA!!!

Ovih dana navršava se četiri godine kako je najdugovječniji član predsjedništva spektakularno objavio vlastiti politički manifest.

U njemu je obznanio da će se trajno zalagati za “odbacivanje konstitutivnosti” te javno obećao da će o svojoj misiji upoznati svakog (!) međunarodnog zvaničnika s kojim se sretne.

Nećemo biti zlobni pa primjetiti da je ukupan broj međunarodnih zvaničnika s kojima se “sreo” u zadnje četiri godine ispod 10. Ono što ipak moramo primjetiti jesu rezultati njegovog ustrajnog političkog angažmana.

Rezultati se najbolje mogu sažeti u rečenici pisma koje je Najdugovječnijem poslao sam Joe Biden, jedini član Predsjedništva SAD.

On kaže: “Pozivamo čelnike Bosne i Hercegovine da ostave razlike po strani i rade na izgradnji bolje budućnosti za narode koje predstavljaju”

I tako Najdugovječniji član, nakon 20 godina ubjeđivanja cijelog svijeta da on ne predstavlja nikakve narode, i četiri godine ubjeđivanja “svakog” da konstitutivni narodi ne trebaju ni postojati, dobije potvrdu da ga svi ipak vide kao nešto što on nije.

Nije Biden ni pogriješio niti je jedini

Snimka zaslona

U posljednjih četiri godine čitava se međunarodna zajednica složila da su konstitutivni narodi ustavna kategorija koja se neće i ne treba mijenjati pa je u skladu s tim djelovao i OHR – institucionalno tijelo međunarodne zajednice u BiH.

Od silne borbe zadnjih 20 godina, od čega 40 minuta pred zgradom OHR-a, Najdugovječniji član Predsjedništva postigao je – ništa.

Ustvari, prije njegovog prvog mandata bilo je zamislivo da značajan dio najmobrojnijeg konstitutivnog naroda i pristane na određene redukcije konstitutivnosti.

Nakon što su konkretno vidjeli kako to zamišljaju u Sarajevu, nestali su.

Kad smo već kod Sarajeva, gradonačelnica Istog je dan državnosti BiH odlučila proslaviti na mezaru Alije Izetbegovića. Osim što je potpisom verificirao konstitutivne narode, nepoznata je njegova uloga i važnost u danu državnosti.

Praksu neumjerenog obilaska mezara Alije Izetbegovića ima i Najdugovječniji član Predsjedništva što je očito njegov oblik borbe protiv konstitutivnosti.

Ovakvi akteri s ovakvom borbom nisu mogli doći do drugog rezultata osim međunarodne potvrde konstitutivnosti naroda u BiH kao trajne kategorije na kojoj počiva BIH još od svoje obnove državnosti.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button