Domovina

Stalo je nas malo protiv mnogih!

Ovo je bitka svih bitaka. Pobijedit će ljubav!

”Govoreći o važnosti bajki za djecu, G.K. Chesterton ističe kako svrha bajki nije djecu naučiti da zmajevi postoje jer ona to već znaju. Svrha bajki je djecu naučiti kako se zmaja može pobijediti.Obrasci koje smo upijali preko bajki, mitova, stripova, akcijskih filmova i drugih (iz kasnije perspektive odraslih promatrano) „nižih“ formi, bili su važni za naše oblikovanje, dobrim dijelom smo i zbog njih ono što jesmo.

Primjerice, Bruce Lee, jedan od junaka mog djetinjstva, učio nas je kako nije važna brojnost i sirova snaga već umijeće i odlučnost borca za pravednu stvar protiv Velikog Gazde i njegovih slugana.

Stara je to arhetipska slika, koja se ponavlja u bezbroj varijacija. Bruce Lee je protiv većine protivnika izgledao kao David protiv Golijata, tristo Spartanaca kod Termopila protiv nepreglednog mnoštva Perzijanaca u osnovi je ista mitska slika kao i Conan i njegov suborac, mali Subotai, sami protiv desetina mračnih jahača zmijskog kulta.Još kao djetetu, kad sam ga prvi put pogledao, bilo mi je jasno da Conan Johna Miliusa nije samo puka akcija već nešto puno više.

To je izrazito filozofičan film, s brojnim arhetipskim prizorima. Najdojmljiviji je onaj neravnopravne bitke, pred koju Conan, poganin, zaziva svoje pogansko božanstvo i kaže kako se nitko više neće sjećati jesu li bili dobri ljudi ili loši, za što su se borili ili za što su umrli. Jedino što je važno je da su dvojica stajala nasuprot mnogih, to je ono što je važno…

Mi nismo pogani i znamo da se u pobjedi ne treba uzoholiti niti u neuspjehu uniziti, jer u konačnici, ne znamo sve puteve providnosti. Ali jedno sigurno znamo: stalo je nas malo protiv mnogih. To je ono što je važno.” napisao je saborski zastupnik Nino Raspudić.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button