Domovina

Sandra Benčić bezrezervno brani Hrvate uhićene u Zambiji!

Odgođeno je prvo ročište za osmero Hrvata na sudu u Zambiji. Izjasnili su se da nisu krivi, hoće li na slobodu – ne zna se.

Sumnjiči ih se za trgovinu djecom u pokušaju, a odvjetnica jednog uhićenog para u Hrvatskoj – otkriva detalje slučaja,

Jučer – prvi put na sudu. Ročište je kasnilo uz povremene stanke jer su svi trebali sudjelovati u raspravi jezikom koji razumiju. Pročitana im je optužnica.

“Oni su se izjasnili da se ne osjećaju krivima. Ipak je ročište odgođeno za četvrtak. Njihov branitelj tražio je njihovo puštanje uz jamčevinu, da se brane sa slobode”, kazao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, javlja RTL.

Odvjetnik koji ih zastupa u Zambiji za lokalne portale poručio je da neće utjecati na svjedoke. Potvrdio je da su im oduzeti mobiteli i nemaju pristup bankovnim računima.

Obitelj jedne od uhićenih posvojiteljica angažirala je odvjetnicu i u Hrvatskoj

“Majka je stvarno jako pogođena. Ne moram vam uopće opisivati kakvo je to stanje kada je kćer i njezina obitelj u zatvoru, a pogotovu u zatvoru negdje tako daleko i bez direktnog kontakta. Jako joj je teško što saznaje informacije iz medija”, govori odvjetnica obitelji zatočenih u Zambiji Sandra Marković.

Odvjetnica kaže da je majka posvojiteljice shvatila da nešto nije u redu kada kći i zet nisu sletjeli u Beč, a trebali su. Oni su upisani u Registar potencijalnih posvojitelja.

“Smatramo da je s ove strane i sto se tiče naše posvojiteljice sve postupljeno kako treba u skladu s hrvatskim zakonima. Imamo dokumentaciju hrvatskih sudova. Imamo prevedenu dokumentaciju, ovjerenu – nema razloga sumnjati u vjerodostojnost bilo čega što je ispred nas”, dodaje odvjetnica.

Među osmero uhićenih je i jedan vijećnik izabran na listi koalicije Možemo.

“To je jedan od 500 vijećnika naše koalicije. Ja nisam s njim u osobnom kontaktu, ali koliko sam vidio u medijima pravna pomoć je dobivena za sva četiri para i očekujem da institucije donesu odluku”, kazao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević (MOŽEMO!)

Osmero Hrvata sumnjiči se za trgovanje djecom u pokušaju – što tek treba dokazati. U Zambiju su otišli s pravomoćnom odlukom suda i dokumentima za djecu koje je izdao MUP.

“Djeca koja su trebala biti posvojena u ovom trenutku su hrvatski državljani. Oni politički akteri koji tu situaciju koriste za politički obračun je po meni novo dno u Hrvatskoj – novo dno, a Bog zna da smo vidjeli mnoga dna”, govori saborska zastupnica Sandra Benčić (MOŽEMO!).

Dva para su bila u Registru potencijalnih posvojitelja, a druga dva su podnijela zahtjev, ali nisu upisani. Iz Ministarstva obitelji su rekli da im se nitko nije obratio vezano uz međudržavno posvojenje, ali da je u tijeku nadzor zahtjeva za upis za sva četiri para da se vidi je li sve bilo po propisima.

Osmero Hrvata osumnjičenih za trgovinu ljudima zatražilo je u utorak pred sudom u Zambiji da ih se pusti uz jamčevinu i omogući obrana sa slobode, o čemu će sud odlučivati u četvrtak, potvrdio je MVEP. U međuvremenu, zambijski portal Mwebantu objavio je fotografije osumnjičenih.

Četiri hrvatska para uhićena su i pritvorena početkom prosinca zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata o posvojenju četvero maloljetne djece iz DR Konga.

Među uhićenima su 44-godišnji Damir Magić (44) i njegova supruga Nadica Magić (45), gitarist Hladnog piva Zoran Subošić (52) i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41), zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav Peršić (42) sa suprugom Aleksandrom (40) te LGBTIQ aktivistica i vijećnica Možemo koja je rođena pod imenom Dalija Pintarić (45) i njezina partnerica Ivona Kraljević (36). Dalija Pintarić je promijenila ime u Noah Pintarić, a zatim u Noah Kraljević.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Teleskop

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button