Svijet

Rusija razmatra ‘daljnje korake’ nakon optužbi da je Britanija napala Sjeverni tok

Rusija je u utorak priopćila da razmatra koje će “daljnje korake” poduzeti u pogledu tvrdnje o tomu da je Britanija odgovorna za napad na podmorske plinovode Sjevernog toka.

Rusko ministarstvo obrane u subotu je objavilo da je osoblje britanske mornarice u rujnu diglo u zrak plinovod Sjeverni tok. To je tvrdnja koju službeni London smatra lažnom i vjeruje da je osmišljena kako bi odvratila pozornost od ruskih vojnih neuspjeha u Ukrajini.

“Postoje dokazi da je Britanija umiješana u sabotažu… u teroristički čin protiv ključne energetske infrastrukture”. Ovo je rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Takve akcije ne mogu se ostaviti po strani. Naravno, razmislit ćemo o daljnjim koracima. Definitivno, to ne može ostati na ovome”, rekao je Peskov.

Kremlj nije podnio nikakve dokaze koji bi potkrijepili ruske tvrdnje o tomu da iza puknuća na plinovodu Sjeverni tok stoji Velika Britanija.

Zbog puknuća je postojala mogućnost da se trajno onemogući funkcioniranje više milijarda dolara vrijednog plinovoda. Kremlj je rekao i da zasad nije donesena nikakva odluka o tomu treba li popraviti plinovode pod ruskom kontrolom.

Peskov je rekao da ruske vlasti čekaju stručnu procjenu štete. Te da još nisu donesene odluke o budućnosti Sjevernog toka 1 ili Sjevernog toka 2.

Švedska je prošli tjedan naložila da se provede dodatna istrage štete.

Danske i Švedske vlasti zaključile su da su curenje plina prouzročile eksplozije, ali nisu rekle tko bi za to mogao biti odgovoran.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Kamenjar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button