Svijet

Rumunjska ulaže rekordnih 10 milijardi eura u naoružanje!?

Parlament u Bukureštu odobrio je projekt modernizacije Oružanih snaga Rumunije vredan više od 10 milijardi evra. Program predviđa nabavku PZO sustava, oklopnih vozila, tenkova Abrams, samohodnih haubica i naoružanja za borbene zrakoplove F-16.

Slika: Usporedbe radi prenosimo poredak Hrvatske i Rumunjske vojne moći prema globalfirepower.com indexu, po kojemu je Hrvatska na 69 mjestu a Rumunjska na 47.

Protuzračna obrana

Rumunjska je nedavno modernizirala PZO kupovinom američkog sustava većeg dometa Patriot, a sada se planira nabavka 41 raketnog sustava PZO kratkog i vrlo kratkog dometa u vrijednosti od 4,2 milijarde dolara. Od toga će biti 16 integriranih sustava u ratnom zrakoplovstvu, dok kopnena vojska nabavlja 9 sustava kratkog i 16 vrlo kratkog dometa. Prva faza počinje ove godine i u narednih 8 godina biti će uloženo 2,1 milijarda dolara.

Sustav PZO Patriot oružanih snaga Rumunjske (foto: roaf.ro)

Integrirani sustavi su predviđeni za obranu ključne infrastrukture zrakoplovstva kao što su zračne luke, sustavi PZO većeg dometa i radarski položaji. Kopnena vojska koristiti će nove sustave za obranu od zrakoplova, helikoptera, krstarećih raketa ili dronova. Novi sustavi će zamjeniti stare sovjetske aparate 9K33 Osa i domaće CA-95, prenosi balkan.sec.

Oklopna borbena vozila

Ogromno ulaganje predviđeno je i za nabavku borbenih vozila pješaštva, 3 milijarde eura za 298 vozila. U prvoj fazi koja počinje 2023 i trajati će ukupno 9 godina planira se nabavka 246 vozila za 2,5 milijarde eura.

Slika: Pirana 5 rumunjsko oklopno borbeno vozilo pješaštva / Foto: snimka zaslona

Kopnena vojska Rumunjske trenutno raspolaže sa 241 borbenim vozilom pješaštva, od kojih 41 MLI-84 i 101 MLI-84M Jderul domaće proizvodnje, kao i 99 Pirana 5 koje su u naoružanju od 2020. godine. Prošle godine u Rumunjskoj je otvoren pogon za proizvodnju Pirana 5, koji je zajednički projekt domaćih poduzreća i američkog General Dynamics. Sa Južnom Korejom potpisan je memorandum o razumjevanju o nabavci borbenih vozila pešaštva AS21 Redbek.

Tenkovi

Nabavka 54 tenka Abrams M1A2 sada je i službeno potvrđena , da se planira nabavka jedne bojne tenkova tog tipa iz SAD. U svibnju 2022. su Amerikanci u Rumunjskoj predstavili jednu od najmodernijih inačnica Abramsa sa oznakom M1A2 SEPv2. Najveći dio rumunjskih tenkova sada čine modeli iz vremena Hladnog rata ili njihove modernizacije.

Slika: Kopnena vojska broj tenkova, oklopnih vozila i smohodnog topništva / izvor globalfirepower.com

Samohodno topništvo

Novost predstavlja i odluka da se nabave samohodne haubice kalibra 155 milimetara, što je standardni NATO kalibar za samohodno topništvo. Pet bojnih u Kopnenoj vojsci biće opremljeno samohodnih oruđima i cijena sa logistikom i drugim troškovima iznosi 2 milijarde eura. Mogući izbor biti će južnokorejske haubice K9, sa čijim je proizvođačem Rumunjska potpisala memorandum o razumijevanju.

Samohodna topništvo trenutno je jedan od najzastarelijih dijelova rumunjske vojske i trenutno broji 40 sustava 2S1 Gvozdika kalibra 122 mm iz ere SSSR-a. Ostatak cijevnog topništva čine vučne haubice i topovi, koji su takođe zastarjeli. Novih 5 bojnih samohodnih haubica praktično će pokriti najveći dio Rumunjske Kopnene vojske, odnosno 5 od ukupno 6 brigada (po jedna bojna u svakoj brigadi).

Slika: stanje dijela zrakoplovnih kapaciteta Hrvatske i Rumunjske – prema https://www.globalfirepower.com

Borbeni zrakoplovi

Ozbiljno ulaganje se planira i za opremanje višenamenskih borbenih aviona F-16. Rumunjska će zaključiti međudržavni ugovor o nabavci 186 raketa zrak-zrak srednjeg dometa AIM-120 AMRAAM po cijeni od 372 milijuna dolara – dva milijuna po komadu.

Po istom modelu nabaviti će se i 299 raketa zrak- zrak kratkog dometa AIM-9X Sidewinder, također za zrakoplove F-16, po cijeni od 239 milijuna dolara.

F-16.net - The ultimate F-16, F-22, F-35 reference
Slika: rumunjski F-16. Rumunjska inače ima 17 zrakoplova F-16 koji su nabavljeni rabljeni iz Portugala, pa su modernizirani. Krajem 2022. potpisan je ugovor za nabavku još 32 rabljene letjelice iz Norveške, s tim da se radi o modelima F-16 AM/BM koji su također višenamjenski borbeni zrakoplovi i mogu koristiti rakete čija se nabavka planira novim programom modernizacije / Foto: snimka zaslona www.f-16.net.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
balkansec.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button