Domovina

Hrvatsko sigurnosno okruženje: Srbi crtaju karte i opremaju vojsku

Kakvo je sigurnosno okruženje Hrvatske i na što sve treba i zašto pripaziti, navodi se u najnovijoj objavi Udruge Vigilare na društvenim mrežama koju prenosimo dolje u cijelosti, pitajući se, je li moguće da ruski sateliti u okruženju ne krenu korak dalje, ne stoga što mogu, ili žele, nego ako im to veliki gazda u Moskvi zatraži?

U jednome od prethodnih osvrta pisali smo o važnosti jačanja hrvatske nacionalne sigurnosti. Nabava borbenih zrakoplova važan je korak u tome pravcu, s tim da bi nabava 12 lovaca trebala predstavljati tek početak.

Oni koji su ranije borbene zrakoplove preračunavali u vrtiće i škole sada mudro šute. Osim toga, Hrvatska bi trebala nabaviti:

  • sustave protuzračne obrane,
  • sustave srednjeg dometa,
  • modernizirati oklopna vozila, ali i
  • mornaricu.

Hrvatska treba jačati svoje ukupne vojne potencijale ne zato da bi bilo koga napadala, nego da bi mogla čuvati svoj teritorij od potencijalnih ugroza.

Slika: Beograd Srbija 04.03.2022.g. podrška Rusiji na ulicama Beograda (više ovdje)

Hrvatska vojska mora biti sposobna parirati svim vojskama u okruženju. Jaka vojska najbolji je jamac sigurnosti i najvažnije sredstvo odvraćanja. Bez sigurnosti nema ni ekonomije ni normalnog života. Rat na istoku Europe ukazao je na važnost jačanja vojnih potencijala.

Poljska najavljuje povećanje izdvajanja za vojsku na tri posto BDP-a. Njemačka će napokon izdvajanja povećati na propisanih 2 posto, a raspravlja se i o uvođenju obveznoga vojnog roka.

I Hrvatska se nalazi u iznimno nepovoljnom sigurnosnom okruženju. Baš sve države s kojima Hrvatska graniči u povijesti su pokazivale veće ili manje aspiracije prema hrvatskom teritoriju. Nitko ne jamči da se te aspiracije ne bi mogle ponovno revitalizirati u situaciji raspada sadašnjeg međunarodnog poretka.

Srbija ne krije da i dalje ima aspiracije i prema Hrvatskoj. Ideja „srpskoga sveta“ podrazumijeva jedan državni okvir, a najvažniji srpski geopolitičar dr. Milomir Stepić nedavno je, u okviru analize o rekonfiguraciji postjugoslavenskog prostora, dijelove Hrvatske označio kao srpske.

sigurnosno okruženje
Slika: plavo – ruski veliki prostor; žuto – germanski veliki prostor; narančasto – latinski veliki prostor; ljubičasto – anglo-saksonski fragment; rozo – skandinavski veliki prostor / Izvor: snimka zaslona standard.rs

Kriza na istoku Ukrajine nedvojbeno će se odraziti i na hrvatsko sigurnosno okruženje. Možemo očekivati pojačano hibridno djelovanje aktera čiji se interesi isprepliću na ovome prostoru.

Već danas nalazimo se u informacijskom ratu, ni obavještajne operacije nisu isključene, posebno ako znamo da smo njima svjedočili u mnogo mirnijim vremenima. Rusija ne može vladati prostorom Zapadnog Balkana, ali može ovdje utjecati i vršiti destabilizaciju. Najvažnija točka ruskoga utjecaja na Balkanu je Srbija. Srpski kapital drži većinu hrvatskog medijskog prostora, a Ministarstvo obrane Republike Srbije poslalo je ovih dana poziv za vojne vježbe pričuvnom sastavu vojske Srbije (slika dolje).

Slika: Srbijansko Ministarstvo obrane na službenim je stranicama objavilo ‘Informaciju o pozivanju osoba iz pričuvnog sastava’ / Što to spremaju Vučić, Vulin i ekipa?! / Izvor: Facebook

To zahtijeva pojačani oprez, ali i još jednom pokazuje da je postojanje jakih medija koji će promicati hrvatske interese pitanje nacionalne sigurnosti.

Autor: D. Dijanović, Facebook objava, Vigilare.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
standard.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button