Izbor uredništva

Putin:”Za širenje lažnih vijesti i do 15 godina zatvora!”

Uhićeno je već 8200 Rusa koji su davali podršku Ukrajincima na prosvjedima diljem Rusije, pretresaju se i uredi udruga za ljudska prava

Od djece, odraslih sve do baka, tijekom 10 dana uhićeno je više od 8200 ljudi u Rusiji koji su rekli “njet” Vladimiru Putinu, podaci su to neovisne ruske udruge za ljudska prava.

Pretresena je u petak jednoj od najstarijih i najistaknutijih udruga Memorial koju ruske vlasti smatraju stranim agentima.

“Kada sam pokušao zaustaviti pojačanje koje je stiglo u pancirkama i s maskama, što je samo po sebi zanimljivo jer pošten posao ne zahtijeva maske, zaprijetili su da će upotrijebiti silu ako ih ne pustim unutra”, ispričao je Yan Rachinsky, predsjednik udruge Memorial.

Rusiji od sinoć nema pristup niti Twitteru niti Facebooku.

“Ne tako davno, ruska vlada zatražila je od nas da uklonimo niz provjera činjenica iz sadržaja koji su objavili ruski državni mediji. Odbili smo to učiniti. Kao rezultat toga, počeli su gušiti naše usluge u Rusiji”, kaže Nathaniel Gleicher, voditelj sigurnosti u META.

Za to vrijeme na ruskoj nacionalnoj televiziji sastanak ruskog predsjednika sa stjuardesama Aeroflota.

“Nećemo uvoditi nikakva izvanredna stanja na području Ruske Federacije”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin:"Za širenje lažnih vijesti i do 15 godina zatvora!"
Putin:”Za širenje lažnih vijesti i do 15 godina zatvora!”

Vladimir Putin potpisao je zakon koji, između ostalog, propisuje da će osoba završiti iza rešetaka zbog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci ili ako rat u Ukrajini nazovu ratom.

Svaka informacija koju nije objavilo rusko ministarstvo obrane smatra se lažnom, a za širenje takvih vijesti prijeti i do 15 godina zatvora.

“Njegova pravila natjerat će one koji su lagali i davali izjave koje diskreditiraju naše oružane snage snositi vrlo teške posljedice. Želim da to svi razumiju”, poručio je Vyacheslav Volodin, predsjednik ruske Državne dume.

“Ogromne propagandno-tehnološke snage su protiv nas. Dakle, potrebni su nam zakoni. Oni su strogi, ali vrijeme to zahtijeva. Sigurnost naše zemlje, životi naših ljudi, životi bratskog naroda su u pitanju”, rekla je Valentina Matvienko, predsjednica Vijeća Federacije Rusije.

Upravo teške posljedice sankcija i pada rublja osjećaju već mnogi.

“Najstrašnije je što se zatvorio zračni prostor. Trudimo se izvoziti dosta proizvoda avionom”, kazala je vlasnica cvjećarne u Chelyabinskiju Vera Sokolava.

Cvijeće i svijeće ispod zidina Kremlja i to na Staljinov grob nakon 69 godina od njegove smrti. Šef ruskih komunista čvrsto je podržao Putina, ali i zamjerio na njegovom komentaru krajem veljače da su akcije sovjetskih osnivača dovele do raskola Rusije i Ukrajine.

“Oni koji ne razumiju bit Lenjin-Staljinovog modela modernizacije neće moći oživjeti zemlju. Mi ne vodimo borbu protiv Ukrajine, mi vodimo borbu za mir i za Ukrajinu, da spasimo ukrajinski narod i sebe”, tvdi šef Komunističke partije Gennady Zyuganov.

Mnoge Ruse zanima do kada će biti blokirani i izolirani od ostatka svijeta, ali i kada će sve završiti.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
rtl.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button