Svijet

Novi rat na pomolu? Erdogan Grčkoj zaprijetio balističkim raketama!!!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je u subotu kako bi najnovije balističke rakete njegove zemlje mogle doći do Atene.

Ovo upozorenje Erdogan je izrekao prije nego što je ponovio zahtjev Turske da Grčka prekine svoju navodnu militarizaciju egejskog otočja.

“Sada smo počeli da pravimo vlastite projektile”, rekao je Erdogan u govoru u nedjelju. “Naravno, ovo plaši Grke. Kada kažete ‘Tayfun’, Grci se uplaše i kažu: ‘Pogodit će Atenu’. Pa, naravno da hoće.”

Turska je u listopadu testirala svoju balističku raketu ”Tayfun”, lansirajući projektil 561 kilometar (348 milja) duž svoje obale Crnog mora. Projektil kratkog dometa razvio je u tajnosti obrambeni izvođač Roketsan sa sjedištem u Ankari. Navodno će biti sposoban pogoditi kopnene ili morske ciljeve u dometu od nešto manje od 1.000 kilometara (621 milju).

„Ako ne ostanete mirni, ako pokušate da kupite nešto da biste se naoružali, zemlja poput Turske neće biti promatrač“, nastavio je. “Mora nešto učiniti.”

Erdogan je spominjao grčko prebacivanje američkih oklopnih vozila na egejske otoke Samos i Lezbos. O ovoj temi su već u rujnu izvještavali turski državni mediji. Dok Ankara tvrdi kako je ova navodna militarizacija u suprotnosti sa nizom ugovora s početka 20. stoljeća, Atena tvrdi kako ima pravo stacionirati neke trupe na ovim otocima.

Iako su Grčka i Turska saveznice u NATO-u, dvije zemlje su povijesni rivali i imaju niz stalnih sporova. To uključuje rasprave oko kontrole nad nekoliko egejskih otoka, svađe oko prava na bušenje u Sredozemnom moru i dugotrajni spor oko statusa Cipra.

Grčki premijer Kyriakos Micotakis sastao se u listopadu sa delegacijom američkih dužnosnika, pozdravivši “izuzetno dobre” odnose između Atene i Washingtona tijekom razgovora. Micotakis je također izjavio da Grčka neće “prihvatiti povredu njenog suvereniteta ili suverenih prava” od strane Turske.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Logično

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button