Domovina

Presuda u korist Todorića ima politički aspekt, pogotovo u ovo vrijeme velike afere u INA-i

Stručnjak za ekonomsko-politička pitanja Luka Brkić za portal Direktno je komentirao spor bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića protiv Vlade Republike Hrvatske.

Presuda je, kako neslužbeno doznajemo, išla u korist Todorića. Spor je održan u Washingtonu, pred Međunarodnim centrom Svjetske banke za rješavanje investicijskih sporova (ICSID).

Snimka zaslona

Ivica Todorić pokrenuo još u ožujku 2020. godine spor pred ICSID-om. Spor je pokrenut zbog kršenja bilateralnog ugovora o zaštiti ulaganja između Hrvatske i Nizozemske.

“Pred sudom za rješavanje investicijskih sporova smo se susretali i u nekim drugim slučajevima, kao što je bila tužba MOL-a. Ono što je važno za reći je da treba vidjeti presudu ako postoji. Treba vidjeti što je u njoj prihvaćeno, a što je odbačeno. Njegovi odvjetnici su to vjerojatno vidjeli i sigurno je netko od njih bio tamo s njim, na američkom tlu.

Kada se to vidi, onda će se moći biti pametniji u smislu dosega te presude i njezinoga financijskoga i političkoga značenja. Iako će netko reći da nema, ovo itekako ima veze s politikom. To je nešto što ne bi bilo dobro za hrvatsku političku elitu. Jer bi to onda značilo da je nešto krivo ili manipulativno rađeno vezano za Agrokor”, rekao je Brkić. 

Napomenuo je kako, ako presuda postoji, ima jako veliku političku težinu sada u ovo vrijeme velike afere u INA-i.

“To je važna instanca. Jer mi smo tamo izgubili i spor protiv MOL-a, ali u političkom prostoru je išla priča da je Hrvatska mogla proći još gore jer su Mađari tražili milijarde, a na kraju smo im morali platiti nekoliko stotina milijuna. Naravno da je važan ovaj financijski aspekt. Ali po mojem mišljenju puno je važniji politički jer ipak postoji jedna međunarodna instanca na ekonomskom i pravnom tržištu koja Hrvatskoj može reći da se to tako ne radi i da ne pripadamo krugu civiliziranih zemalja”, dodaje. 

Rekao je kako po njegovom mišljenju, ako i je donesena presuda, priča s Agrokorom još nije završena. 

“To će se još potezati po sudovima jer to još nije gotovo. Ali i onaj politički aspekt ostaje i dalje dvojben jer neki će se hvaliti s rezultatima dok će drugi ukazivati na sve ono što nije bilo dobro. Mi moramo vidjeti obrazloženje presude. Moramo vidjeti i što Centar za rješavanje investicijskih sporova poručuje u ovom slučaju hrvatskoj Vladi koja je bila nositelj priče oko tvrtke i njezinog vlasnika Ivice Todorića”, zaključuje profesor Brkić. 

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button