Izbor uredništvaSvijet

Napravite promjenu u svijetu već danas – sponzorirajte školovanje siromašnog djeteta u Africi

Sponzoriranje školovanja djece u Africi jedan je od najsnažnijih i održivih načina na koji se možemo boriti protiv siromaštva. To nije samo empatičan, već i osoban čin, jer osječka Humanitarna udruga Srce za Afriku ‘prijatelje’ djece tri puta godišnje obavještava o njihovom napretku.

Odrastajući u siromaštvu, djeca se suočavaju s teškim izazovima. Glad i pothranjenost, ograničen pristup obrazovanju, socijalna diskriminacija, samo su neki od njih. No, uz podršku ljudi otvorena srca, možemo im pomoći da steknu obrazovanje, životne vještine, obuku za posao i samopouzdanje koje im je potrebno za stvaranje trajnih promjena u njihovim životima i zajednicama. I ništa manje važno, možemo im pomoći da svakoga dana pojedu jedan topli obrok, što je u ruralnim krajevima Afrike rijetkost.

Srce za Afriku

Osječka neprofitna Humanitarna udruga Srce za Afriku već nekoliko godina uspješno provodi projekt Prijatelj edukacijskog Centra Otac Vjeko u selu Kivumu u Ruandi kojim pomaže školovanje siromašne djece. Kako kaže predsjednica udruge, Maja Sajler Garmaz, na ovaj su se projekt odlučili umjesto klasičnog oblika kumstva jer je kumstvo plemenita, ali i dugotrajna i skupa obveza.

„’Problemi’ započinju ako donatori, iz raznih razloga, više ne mogu skrbiti o svome štićeniku. To nas dovodi u nezgodan položaj, jer što onda učiniti s tom djecom? Kako reći djetetu da za njega više nitko ne plaća školarinu i da se ne može više školovati?“, kaže predsjednica udruge pojašnjavajući da stvaranjem obaveze prema kumovima, dovode ljude u nezgodan položaj jer ih se obvezuje da za djecu uplaćuju točno određene iznose i to nekoliko godina.

Ujedno, kada se djeci kaže da imaju kuma, time im se daje nada da će jednog dana netko doći po njih i odvesti ih u neki bolji svijet. „Nekima je dosta teško shvatiti što je to ‘kumstvo’ i mnogi se od njih nadaju da je to netko tko će ih sponzorirati cijeli život, pa se zbog toga ne žele dovoljno truditi u školi“, dodaje Sajler Garmaz. Zbog toga, Udruga Srce za Afriku prakticira zajedničku ‘blagajnu’ iz koje zajamčeno financiraju školovanje djece od osnovne škole do završetka srednje škole.

„Riječ je o zajedničkom budžetu i sve donacije idu u njega. Na početku školske godine znamo koliko imamo sredstava na raspolaganju da djeci omogućimo školovanje, svakodnevni ručak, pribor za praktičnu nastavu i uniforme. I na temelju tog budžeta upisujemo novu djecu u školu“, pojašnjava idejna autorica projekta Prijatelj Centra Otac Vjeko.

Edukacija kao najmoćnije oružje 

Obaveza prijatelja ili podupiratelja djece je godišnja donacija od najmanje 750 kuna. Ona se može, tijekom godine, platiti odjednom ili u više navrata. Za razliku od kumstava, prijatelji Centra nemaju višegodišnju obvezu plaćanja te svake godine iznova odlučuju žele li i dalje biti pokrovitelji.

Svi koji se žele priključiti u ovaj projekt, imaju bilo kakvo pitanje ili žele pomoći na neki drugi način, mogu se javiti predsjednici Udruge na mail [email protected] ili putem njihove Facebook stranice Srce za Afriku ili Srce za Afriku Bosna i Hercegovina.

Magda Dežđek/SENSA.HR

CRODEX.NET

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
SENSA.HR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button