Povijest

PREŠUĆENO UZNIŠTVO ZLATE BARTL-”TETE VEGETE”- U KOMUNISTIČKOJ KAZNIONI

Osuđena na 8 godina a zaručnik ubijen u koloni Križnog puta

Nije bilo medija koji početkom kolovoza 2008. godine nije zabilježio da je u Koprivnici umrla Zlata Bartl, voditeljica Podravkina tima koji je krajem pedesetih godina prošlog stoljeća stvorio Vegetu, jedan od najpopularnijih dodataka jelima u Europi.

No, da je bila politička uznica Titovog komunističkog režima, o tome nitko ništa nije kazao. Tek je tjednik Fokus primijetio da je “imala podosta problema od čelnika tvornice i komunističkih vlasti”.

Zlata Bartl rođena je 1920. godine, u Slimenima, župa Dolac kraj Travnika u Središnjoj Bosni. Poslije velike mature odlazi na studij u Zagreb, gdje na prirodoslovnom fakultetu diplomira kemiju, fiziku, matematiku i mineralogiju. Odrasla je u sarajevskoj obitelji iz imućnijeg građanskog sloja. Poslije diplome vraća se u Sarajevo, gdje predaje na gimnaziji.

Nakon Drugog svjetskog rata izrečena joj je kazna od 8 godina zatvora od strane Titovog jugoslavenskog komunističkog režima jer je učenice vodila na izlet u Rim. Uz to joj je otegotna okolnost bila, što je pripadala ustaškom pokretu. Nakon što je u komunističkom zatvoru usljed neljudskih uvjeta oboljela od tuberkuloze kralježnice, od posljedica te bolesti će patiti ostatak života. Konačno je 1946. godine, nakon 15 mjeseci zatvora uvjetno otpuštena iz kaznionice u Zenici. Godine 1945. od strane partizana ubijen je i njen zaručnik, koji je viđen u jednoj od kolona Križnog puta gdje se kreće kao zarobljenik.

1955. godine odlazi u Koprivnicu i tu počinje njen znanstveni rad. Bila je još kao dijete zaljubljenica u kemiju. U Podravkinom laboratoriju nastavlja sa svojim radom, a na njezinu inicijativu 1957. godine, počinje proizvodnja dehidratiziranih juha, a 1959. i proizvodnja “Vegete”. Slaboga zdravlja, ali zdravog duha ona je uspjela oko sebe okupiti ljude koji su nošeni njenim “elan vital” Vegetu uspjeli probiti na svjetsko tržište i Podravku pretvoriti u svjetski koncern.

Dana 2. studenog 2006. postala je počasna građanka grada Koprivnice.

10. veljače 2007. profesorica Zlata Bartl je dobila od Večernjeg lista nagradu za životno djelo.

Preminula je 30. srpnja 2008. godine u koprivničkoj Općoj bolnici nakon duge i teške bolesti. Danas je poznata pod nadimkom “Teta Vegeta”.

Izvor:Komunistički zločini

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button