Vijesti

Hrvatsko pitanje u BiH (Posavina): “UBIŠE NAS NAŠI”

Hrvatsko pitanje u BiH i borba za njegovo rješavanje postala je borba za HDZ-ovske sinekure. To je toliko daleko otišlo da su predstavnici Hrvata u institucijama BiH, odnosno predstavnici HDZ-a i njihovih satelita postali ponajveći inicijatori i ideolozi derogiranja ovlasti županija, kao zadnjih bedema obrane hrvatske konstitutivnosti u BiH, u korist Federacije i Sarajeva, objavljuje Nikola Grmoja (MOST) na svojoj Facebook stranici govor iz Sabora danas.

Nikola G. spominje tako tekuće procese, kojima se Hrvatima u BiH i dalje narušavaju Daytonom zajamčena prava, od kojih navodi:

– izglasavanje Zakona o poljoprivrednom zemljištu u Herceg bosanskoj županiji, s kojim se županija razvlastila nad ovlastima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, u korist Milorada Dodika i njegovih pulena,

– izglasavanje odluke o konsitutivnosti Srba u Hercegovačko neretvanskoj županiji, po apelaciji Alije Izetbegovića i nametnutih odluka Wolfganga Petrića,

– usklađivanje obrazovnog sustava po nalogu protuustavnog ministarstva obrazovanja FBiH,

– nastojanja preuzimanja vlasti nad parkom prirode Blidinje od strane Sarajeva itd.

Dalje Nikola dodaje i: No, kako bi vidio kako djeluju i u kojem smjeru hrvatska politika u BiH vodi Hrvate Plenković nije trebao ići dalje od Odžaka, gdje je otvorio most na Savi. Odžak se nalazi u Posavskoj županiji, županiji koja je u Domovinskom ratu pretrpjela nevjerojatne žrtve, dovoljno je reći da je srpski agresor 1992. potjerao sve Hrvate.

Nakon Sporazuma u Daytonu Posavsku županiju čine općine Domaljevac Šamac, Orašje i spomenuti Odžak. Nakon rata, Hrvati su se vratili u Odžak u nastojanju življenja od svoga rada. Glavni resurs je poljoprivredno zemljište, no od 2010. to im je onemogućeno, ali ne od Sarajeva ili Banja luke, nego od strane hrvatske vlasti.

Naime, u općinu Odžak dolazi poduzeće „Poljoprivrednik d.o.o.“, tvrtka koja je direktno povezana sa M-San grupacijom i koja je netransparentno i putem političkih pogodovanja dobila na raspolaganje skoro 1645 hektara zemljišta. Zaposlili su troje ljudi. Potpisani ugovor trajao je 10 godina, istekao i umjesto da se zemlja dadne u zakup lokalnom stanovništvu, kao što je to slučaj svugdje u drugim općinama, političkim pogodovanjem nastoji se zakup ovoj tvrtki produžiti na sljedećih 40 godina.

Svoj govor zaključuje: Moramo izbrisati znak jednakosti između Hrvatskog naroda u BiH i HDZ-a koji se pretvorio u odnarođenu kastu koja ne preže ni od toga da trguje s interesom svoga naroda u Posavini, i u cijeloj BiH, za potrebe nekih svojih sinekura…

Hrvatsko pitanje u BiH
Grb obitelji Čović (ali ozbiljno, ljudi naručili sebi grb)

Više na Facebook objavi na adresi: https://fb.watch/8neLbiBCef/

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button