Kultura

POSLUŠAJTE: PRKAČIN, ČANAK, PANTIĆ, VUKSANOVIĆ: Svetosavlje je rak rana društva. SPC duboka država bez duboko vjere

U emisiji Agape na Radiopostaji Mir Međugorje gostovali su: Milojko Pantić, Ante Prkačin, Nenad Čanak i Adrian Vuksanović.

Sudionici su vrlo jasno i otvoreno govorili o sprezi srpske politike i vrha Srpske pravoslavne crkve. Milojko Pantić je istaknuo kako se patrijarsi više brinu o dubokoj državi (kriminalu), nego o dubokoj vjeri. Sve je, reče on, počelo sa Svetosavljem koje je mit i obmana koja Srbe godinama gura u ekstremni i bolesni nacionalizam, mitove i laži. Nenad Čanak je kao sudionik nedavnih događaja na Cetinju kazao da se čudi Porfiriju da je pristao putem desanta i vojske, a ne evanđelja i križa doći u manastir. Tko sije litije koje su bile čista politika a ne molitva, mora brati prosvjede, rekao je Čanak i dodao da sprega s politikom pravoslavlje tjera daleko od evanđelja i Isusa Krista.

Prkačin: SPC je ogromnu imovinu, koja pripada vjernicima u Hrvatskoj i Crnoj Gori, prisvojila sebi bez ikakvih pravnih osnova.

Ante Prkačin je iznio podatke koji govore da je Srpska pravoslavna crkva na prijevaru dobila autokefalnost koju su joj ubrzo osporila četvorica patrijarha. SPC je ogromnu imovinu, koja pripada vjernicima u Hrvatskoj i Crnoj Gori, prisvojila sebi bez ikakvih pravnih osnova. Prozvao je i tadašnju Račanovu vlast koja je, kako reče Prkačin, potpisala ugovor s nepostojećim savjetom episkopa.

U emisiji je sudjelovao i hrvatski političar, novinar i pjesnik iz Tivta u Crnoj Gori Adrian Vuksanović. On se osvrnuo i na položaj Katolika u Boki kotorskoj, te o pomahnitalim pritiscima koji su daleko od ekumenizma i širenja evanđeoske ljubavi.

Emisiju, koju uređuje i vodi fra Mario Knezović, u cijelosti poslušajte kako bi razumjeli mnoge stvari o kojima se šuti i rijetko govori.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button