Nogomet

HNS: ‘HRVATSKI REPREZENTATIVCI SVOJIM DJELIMA POKAZUJU DA CIJENE SVAKU OSOBU’

Nećemo nametati igračima da kleče, to u kontekstu hrvatske kulture ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma

“HNS i hrvatski reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije, a pritom poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere kako će se i kada boriti protiv rasizma, ili u neku drugu svrhu. Hrvatski nogometni savez smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo kako će se prema tome postaviti. Naši reprezentativci su zajednički prije utakmice s Belgijom odabrali kako neće klečati i da su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega.

HNS poštuje stav reprezentativaca, u tom smislu im neće nametati obavezu klečanja, koja u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije. U kontekstu ove teme, najvažnijom smatramo činjenicu da hrvatski reprezentativci svojim djelima kroz cijelu karijeru pokazuju da cijene svaku osobu, suigrače i protivnike i ne rade razliku po socijalnim, rasnim, vjerskim, etničkim ili nekim drugim osobinama, a to je vrijednost koji promiče i Hrvatski nogometni savez”, rekao je glasnogovornik reprezentacije.

Pokret protiv rasizma ‘Black Lives Matter‘, osim američkog kontinenta, zahvatio je i Europu gdje su nogometaši često klečali uoči utakmice, posebice u engleskom Premiershipu.Hrvatska nije jedina koja neće klečati uoči početka utakmice, a to su također najavile reprezentacije Rusije, Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske.

Hrvatska ima tu ”prednost” što nije bila dio kolonizatora. Hrvatska nema tu kulturu, taj stav dominacije nad nekim. Zapravo je čak bila u položaju mnogih afričkih zemalja, u smislu da je uvijek netko bio tu koji je upravljao Hrvatskom.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button