Domovina

HNS BiH odgovorio na unitarističke zahtjeve SDA

"Osamnaest unitarističkih zahtjeva za nastavak diskriminacije kojima "spašavaju" BiH"

HNS BiH odgovorio je na unitarističke zahtjeve SDA priopćenjem koje prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija.

”U trenucima kada u Bosni i Hercegovini postoji nikad veća potreba za snažnim dijalogom zbog svih otvorenih političkih pitanja oko reformi izbornog zakonodavstva, ali i novonastalih političkih okolnosti nastalih nametanjem odredbi od strane bivšeg Visokog predstavnika, SDA je izbacila svojevrsni unitaristički manifest.

Vruće bosanskohercegovačko ljeto očito je inspiriralo, predstavnike SDA da prezentiraju 18 zaključaka kojima, vjerovali ili ne, opet „spašavaju“ Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatski narodni sabor BiH odbacuje nastojanja SDA da Sporazum iz Mostara eliminira iz svih budućih razgovora koje je upravo predsjednik SDA potpisao u lipnju prošle godine.

Ako gospodinu Izetbegoviću etička načela pridržavanja dogovorenog i potpisanog Sporazuma predstavljaju mrtvo slovo na papiru, svjedocima istog Sporazuma (svi relevantni predstavnici međunarodne zajednice u BiH) etika i diplomatska kultura ne dozvoljavaju ignoriranje nečega što su vlastitim imenima parafirali.

Prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH koji su dostavili predstavnici SDA je prijedlog koji ne rješava apsolutno niti jedno otvoreno političko pitanje te dodatno stvara okvir za stvaranje jednonacionalne bošnjačke političke i institucionalne diskriminacije i dominacije.

Očekujemo snažnu uključenost i maksimalnu ozbiljnost u žurnom vremenu, ukoliko su predstavnici SDA doista ozbiljni politički dužnosnici.

Pozdravljamo pozive na jačanje predstavničke demokracije na što predstavnici HNS-a već dva desetljeća konstantno pozivaju – temelj predstavničke demokracije ogleda se kroz legitimno političko predstavljanje kao izraz političke volje u skladu s Ustavom iste zemlje – Ustav BiH jasno, koncizno i nedvosmisleno prepoznaje konstitutivne narode kao temelj političkog, društvenog i svakog drugog života u Bosni i Hercegovini u ključnim institucijama na svim razinama vlasti.

Jednako važno, želimo jasno osuditi konstantne pritiske na pravosudni sustav kojeg „duboka država“ nastala u paraobavještajnim i političkim bošnjačkim krugovima vrši udarima na rad glavne tužiteljice.

Demokratska društva ne smiju podleći pritiscima određenih krugova koji žele potpunu kontrolu nad trećim stupom vlasti dovodeći u životnu opasnost predstavnike pravosuđa što je nedopustivo i takvo što traži konkretne reakcije svih relevantnih institucija koje moraju zaštititi rad pravosuđa i omogućiti potpunu transparentnost”, stoji u priopćenju HNS-a BiH.

Podsjetimo, “Mostarskim sporazumom” čelnici HDZ i SDA su prošle godine, u prisustvu specijalnog predstavnika EU Johana Sattlera, američkog veleposlanika Erica Nelsona, britanskog Matthewa Fielda, visokog predstavnika valentina Inzka i šefice Misije OESS-a u BiH, Kathleen Kavalec, uz implementaciju presude Ustavnog suda za Mostar, u posebnom “Političkom sporazumu o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH”, iskazali su i opredijeljene za “implementaciju svih odluka Ustavnog suda BiH, kao i svih presuda Europskog suda za ljudska prava koje se odnose na uklanjanje svih oblika nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu”.

Što su potpisali Čović i Izetbegović?

Čelnici HDZ i SDA, također, su se obvezali “izraditi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, kao i osiguralo aktivno i pasivno izborno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.”

CRODEX.NET

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button