Gospodarstvo

POSKUPLJENJE GORIVA . Koliko država uzima od cijene goriva?

Novi udar na džepove građana. Na benzinskim postajama su nove cijene goriva – litra benzina je poskupila za četiri, a dizela za sedam centi.

Izvor: Media servis

Naime, litra obje vrste gotiva tako stoji euro i 62 centa, čime se probila nekadašnja psihološka granica od 12 kuna po litri.

Cijene goriva veliki su uteg svima ali posebno proizvođačima i prijevoznicima. Gotovo 60 posto cijene čine državni nameti, pri čemu su oni nešto veći kod benzina, a manji kod dizela. Porezi i trošarine čine više od 60% cijene goriva u Hrvatskoj. Nabavna cijena iznosi 30-35% od ukupne cijene, a marža trgovaca iznosi 5-10%.

Planira li Vlada nove intervencije zbog novog povećanja cijena goriva, pitali su novinari premijera Andreja Plenkovića a on je u svom stilu odgovorio:

“Već sada imate jeftiniju cijenu goriva zahvaljujući odlukama Vlade. Pogledajte iznos trošarina, pogledajte druge dijelove u strukturi cijene naftnih derivata koje smo smanjivali.

Došlo je do poremećaja na globalnom tržištu, uslijed potražnje, smanjene potrošnje i ovo su turbulencije koje nemaju nikakve veze s nama nego su dio globalnog tržišta.

Mi naše građane štitimo po svim aspektima, kako s paketima mjera, a praktički dvije godine kontinuirano interveniramo u cijenu naftnih derivata.”

Danas kada uspete gorivo u svoj automobil morate biti svjesni da ste dali oko 1 euro po litri Plenkoviću i njegovim ministrima da oni odrede gdje će potrošiti taj euro. A vi im trebate biti sretni i zahvalni ako vam oni vrate 0,2 euro-a od tog euro-a.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button