Magazin

Popularni dodatak u automobilima nije toliko praktičan kako se čini, a niti siguran

Hoće li ovo istraživanje nešto promijeniti u automobilskoj industriji? Vjerojatno neće. No, možda osvijesti vozače i potakne ih da upravljanje dodatnim opcijama u automobilu prepuste – suvozaču.

Jedan od glavnih trendova u automobilskoj industriji posljednjih godina bio je ugradnja središnjeg zaslona kao sustava za zabavu na kontrolnoj ploči, odnosno tzv. infotainment sustava. Ovisno o proizvođaču, zaslon je u potpunosti ili djelomice zamijenio kontrolnu ploču za upravljanje zasebnim sustavima automobila, prenosi revijahak.hr.

Švedski automobilistički magazin Vi Bilägare proveo je zanimljivo istraživanje u kojem je testirao 12 modela automobila – 11 modernih i jedan Volvo iz 2005. godine. Vozači koji su ih testirali imali su određeno razdoblje prilagodbe kako bi se naviknuli na automobile prije samog testiranja.

Futuristic instrument panel of vehicle. Futuristic instrument panel of vehicle. control panel in car stock pictures, royalty-free photos & images
Slika: Istraživanje je pokazalo kako ugradnja zaslona osjetljivih na dodir umjesto različitih gumbića i poluga baš i nije najbolji izbor. / Foto: pixabay.com

Što je pokazalo istraživanje?

Tijekom testa, zadaća je bila jednostavna. Vozači su vozili automobile napuštenom zrakoplovnom pistom brzinom od 110 kilometara na sat te su morali obaviti nekoliko zadatka. Što je trebalo napraviti:

  • aktivirati grijanje sjedala;
  • podignuti temperaturu za dva stupnja i pokrenuti odleđivanje stakala;
  • uključiti radio i pronaći određenu radio postaju;
  • resetirati putno računalo;
  • spustiti osvjetljenje instrumenata, i
  • isključiti središnji zaaslon na kontrolnoj ploči.
peugeot 308 interior » Motoreport
Slika: Peugeot 308: preko središnjeg zaslona se upravlja sa većinom pomoćnih sustava kao što su: radio; klima; navigacija. Svaka promjena sustava pretpostavlja skretanje pogleda sa ceste i tako izravno ugrožava sigurnost… / Foto: crodex ilustracija

Primijetili su da su vozači tijekom vožnje najstarijeg automobila na testu, Volva iz 2005 godine bili najbrži u obavljanju zadataka. Navedene zadatke obavili su u samo 10 sekundi tijekom kojih su prešli oko 30 metara.

Za usporedbu, najbolje postignuto vrijeme u modernom automobilu iznosilo je 14 sekundi, dok je u većini automobila za obaviti iste zadaće pri istoj brzini bilo potrebno više od 20 sekundi i barem 1000 metara.

Najlošiji rezultat postignut je u kineskom električnom automobilu MG Marvel R u kojem je vozaču trebalo čak 44,6 sekundi i 1372 metra da obavi zahtjevane ali svakodnevne vozačke zadatke. To je gotovo četiri puta više vremena i udaljenosti nego tijekom vožnje Volva iz 2005.g.

Volvo S60 (2005) - picture 35 of 69
Slika: Unutrašnjost modela Volvo S60 iz 2005.g. Pobrojane zadatke, vozači su tijekom vožnje najbrže završili u najstarijem vozilu – Volvu iz 2005.g. Foto: netcarshow.com

Iako istraživanje nije provedeno na velikom uzorku, ipak ukazuje na to da možda nije baš najbolje rješenje ugrađivanje sve većih i većih zaslona u automobile. Naime, tradicionalni gumbi, kotačići i prekidači omogućuju vozaču:

  • da upravlja pojedinim dijelovima automobila i istovremeno zadrži pogled na cesti, a osim toga,
  • gumbi i prekidači su uvijek na istom mjestu pa je lakše zapamtiti gdje se nalaze i čime upravljaju.

Za razliku od njih, neke opcije koje bi trebale biti lako dostupne na zaslonu, od vozača zahtjevaju listanje ili spuštanje stranice, što automatski zahtijeva i skretanje pogleda s ceste.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
revijahak.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button