Svijet

Poljska će kažnjavati društvene mreže ako cenzuriraju objave koje ne krše zakon?

Poljska priprema zakon čiji je cilj osigurati poštivanje prava korisnika društvenih mreža. Ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro naglasio je da “korisnici društvenih mreža moraju imati osjećaj da su njihova prava zaštićena”. Ne može postojati cenzura izražavanja. Sloboda govora i rasprave bit su demokracije”, kazao je.

Nakon što je Facebook nedavno zabranio dvije vrlo velike stranice koje su pripadale desnoj stranci Konfederacija, taj je potez naišao na osudu širokog spektra poljskih političara iz više stranaka i izvršio novi pritisak na vladu da izradi nacrt zakona za borbu protiv cenzure na internetu.

Ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro izjavio je da je “ovo najbolje vrijeme da se ubrza rad na nacrtu zakona o slobodi govora na internetu i da se što prije uputi u parlament”.

Sastala se i parlamentarna komisija, a jedan od njenih članova, zastupnik Dobromir Sosnierz iz stranke Konfederacija, pokušao je pozvati predstavnike Facebooka da sudjeluju. To se, međutim, nije dogodilo jer se pokazalo da je sjedište Facebooka u Varšavi gotovo nedostupno, a poljski političari nisu mogli razgovarati ili kontaktirati zaposlenike Facebooka.

Poljska je dugo zabrinuta zbog napora tehnoloških divova da cenzurira govor, posebno politički govor, s obzirom na problematičnu povijest tvrtki poput Facebooka, Twittera i Googlea. I Facebook i Twitter prethodno su cenzurirali američkog predsjednika Donalda Trumpa, a zatim mu u potpunosti zabranili pristup društvenim platformama, zajedno s drugim istaknutim konzervativcima. Čak i prije zabrane stranice stranke Konfederacija na Facebooku, platforma je zabranila konzervativne poljske stranice na platformi.

Nacrt zakona o slobodi govora na internetu prvi put je predstavljen prošle godine, a rad na finalizaciji zakona vođen je posljednjih mjesec dana. Izvorni tekst zakona predviđao je velike novčane kazne za velike tehnološke tvrtke koje su kršile slobodu govora na internetu, koje se kreću u milijunima eura, ali ostaje nejasno kakve će kazne biti u konačnom nacrtu zakona.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button