Domovina

Plenković i Macron gledali prelet Rafala iznad Zagreba

Zagreb, 25.11.2021.(HINA). Nakon sastanka u Banskim dvorima hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron prošetali su Gornjim gradom i zajedno pogledali prelet borbenih zrakoplova Rafale kakve Hrvatska kupuje od Francuske. video HINA.

Inače, a kako smo ranije prenosili, Dassault Rafale je moderni višenamjenski lovac 4.5 generacije, koji se proizvodi u Francuskoj. S obzirom da Hrvatska nabavlja najmanji mogući broj ovih aparata (12 primjeraka), dobro je što se uzima, po mnogim analitičarima, trenutno najnapredniji zrakoplov 4.5 generacije koji svojim sposobnostima, naoružanjem i opremom, može pokriti veliki dio nedostataka postojećih hrvatskih vojnih sposobnosti, te poslužiti kao ozbiljno sredstvo odvraćanja. Međutim, prije svega je sve to ovisno o dugogodišnjoj obuci i ostvarenju punih borbenih sposobnosti Dassault Rafale zrakoplova, što potpisivanjem ugovora o nabavci postaje osnovni prioritet.

Rafale se proizvodi za potrebe Ratnog zrakoplovstva Republike Francuske u dvije inačice, jedna od kojih je i mornarička. Obzirom da je riječ o višenamjenskom ratnom zrakoplovu, on je dizajniran tako da u jednom letu može obavljati više različitih borbenih zadataka.

Povijest i razvoj

U 80-im godinama proteklog stoljeća javila se potreba za zamjenom dotrajalih jurišnih zrakoplova SEPECAT Jaguar i lovaca F-8 Crusader u francuskom ratnom zrakoplovstvu. Obzirom da su novi zahtjevi francuskog ratnog zrakoplovstva u zamjeni dva navedena ratna zrakoplova bili dovoljno podudarajući, sve je spojeno u jedan razvojni program iz kojeg je na kraju nastao novi višenamjenski lovac.

Rafale A je prvi let imao 1986. godine te se pokazao spremnim i za aktivnu službu. Godine 1988. krenule su prve narudžbe tog zrakoplova.

Dassault Rafale: Sve što trebamo znati o moćnom francuskom višenamjenskom  lovcu
Rafale ima čak 14 podvjesnih točaka na kojima nosi borbenu opremu a ukupna nosivost iznosi nevjerojatnih 9.500 kg, dok, usporedbe radi, čak 10 tona teži ruski SU-30 ima nosivost 8.000 kg.

Karakteristike dizajna opreme i zrakoplova

Ono što Rafale čini posebnim jest i njegov revolucionarni integrirani sustav SPECTRA. Riječ je o sustavu koji pilotu pruža iznimno veliku situacijsku svijest, upozorava ga o radarskom ozračenju, nadolazećim infracrveno vođenim projektilima, korištenju protumjera i aktivnog ometanja neprijateljskih frekvencija.

Važan dio SPECTRA-e je takozvani virtualni stealth koji radi tako da koristi softver za virtualno smanjenje radarskog odraza zrakoplova izravnim, ali teško zamjetljivim, ometanjem radara i/ili odašiljanjem lažnih podataka.

Pilota Rafalea koristi širokokutni HUD (Heads Up Display), odnosno prikazivač podataka na čeonom staklu. Taj HUD ima i dva višenamjenska LCD monitora za prikaz pilotu bitnih informacija.

Pilot leti Rafaleom prema HOTAS (Hands On Throttle And Stick) konfiguraciji, odnosno drugim riječima pilot ne treba micati ruke s palice i gasa za siguran let. No to nije sve, jer se planira i uvođenje sustava glasovnih naredbi.

Letne karakteristike zrakoplova su impresivne, a najveća brzina kretanja zrakoplova je 2223 km/h (1,814 brže od zvuka na velikim visinama), dok mu je najveća brzina superkrstarenja 1715 km/h (1,4 puta brže od zvuka).

Maksimalan dolet zrakoplova bez borbene opreme iznosi 3700 kilometara, a s borbenim opterećenjem 1852 kilometra.

Brzina penjanja iznosi 304,8 metara u sekundi, a plafon leta zrakoplova je 16.800 metara.

Rafale ima i pozitivan omjer potiska/težine od 1,13, a pogone ga dva Snecma M88-2 motora.

U nastavku pogledajte analizu ovog zrakoplova od strane pok. Jana Ivanjeka:

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button