DomovinaVijesti

Dassault Rafale: Sve što trebamo znati o francuskom višenamjenskom lovcu

Hrvatska je možda na pragu kupovine francuskih rabljenih zrakoplova Rafale, jučer se neslužbeno doznalo u medijima. Riječ je o višenamjenskom ratnom zrakoplovu koji čini udarnu iglu francuskog ratnog zrakoplovstva. Pogledajmo njegove najvažnije karakteristike.

Dassault Rafale je moderni višenamjenski lovac 4.5 generacije, koji se proizvodi u Francuskoj. Nakon jučerašnje sjednice Vijeća za obranu, nakon koje ni predsjednik Zoran Milanović, ni premijer Andrej Plenković nisu htjeli otkriti ništa osim toga da je nekakva odluka donesena, u medijima se neslužbeno doznalo da je Hrvatska odlučila kupiti upravo 12 francuskih višenamjenskih lovaca.

Od svih Hrvatskoj ponuđenih zrakoplova na natječaju, Rafale je i najmoćniji zrakoplov po karakteristikama.

Rafale se proizvodi za potrebe Ratnog zrakoplovstva Republike Francuske u dvije verzije, jedna od kojih je i mornarička. Obzirom da je riječ o višenamjenskom ratnom zrakoplovu, on je dizajniran tako da u jednom letu može obavljati više različitih borbenih zadataka.

Povijest i razvoj

U 80-im godinama proteklog stoljeća javila se potreba za zamjenom dotrajalih jurišnih zrakoplova SEPECAT Jaguar i lovaca F-8 Crusader u francuskom ratnom zrakoplovstvu. Obzirom da su novi zahtjevi francuskog ratnog zrakoplovstva u zamjeni dva navedena ratna zrakoplova bili dovoljno podudarajući, sve je spojeno u jedna razvojni program iz kojeg je na kraju nastao novi višenamjenski lovac.

Rafale A je prvi let imao 1986. godine te se pokazao spremnim i za aktivnu službu. Godine 1988. krenule su prve narudžbe tog zrakoplova. Rafale A nastavio je s raznoraznim testiranjima, uključujući i slijetanje na nosač zrakoplova. Taj je tehnološki demonstrator i prototip umirovljen 1994. godine, no iduće njegove varijante već su bile spremne za proizvodnju.

Riječ je bila o inačicama Rafale B, C i M. B inačica je u početku zamišljena kao trenažni zrakoplov, no u pokazalo se da je drugi član posade itekako bio bitan u iskustvima borbenih zadaća. Rafale B inačica čini 60 posto naručenih Rafale zrakoplova u francuskom ratnom zrakoplovstvu.

Rafale C je standardni jednosjed, a Rafale M je mornarička verzija zrakoplova, koji može polijetati i slijetati na nosač zrakoplova.

Dassault Rafale: Sve što trebamo znati o moćnom francuskom višenamjenskom  lovcu

Karakteristike dizajna opreme i zrakoplova

Ono što Rafale čini posebnim jest i njegov revolucionarni integrirani sustav SPECTRA. Riječ je o sustavu koji pilotu pruža iznimno veliku situacijsku svijest, upozorava ga o radarskom ozračenju, nadolazećim infracrveno vođenim projektilima, korištenju protumjera i aktivnog ometanja neprijateljskih frekvencija.

Nimalo manje važan dio SPECTRA-e je i takozvani virtualni stealth. Iako kilogramadetalji rada tog sustava nisu poznati, prema informacijama o tom sustavu koje jesu dostupne, on radi tako da koristi softver za virtualno smanjenje radarskog odraza zrakoplova izravnim, ali teško zamjetljivim, ometanjem radara i/ili odašiljanjem lažnih podataka.

U pilotskoj kabini nalazi se Martin-Baker Mark16F 0-0 katapultirajuće sjedalo, pomoću kojeg pilot može na siguran način iskočiti iz zrakoplova dok je on na pisti te čak i u stnaju mirovanja. Navedeno sjedalo nagnuto je 29 stupnjeva unazad, odnosno stupanj manje nego u primjerice F-16 američkom ratnom zrakoplovu.

Pilota Rafalea koristi širokokutni HUD (Heads Up Display), odnosno prikazivač podataka na čeonom staklu. Taj HUD ima i dva višenamjenska LCD monitora za prikaz pilotu bitnih informacija.

Pilot leti Rafaleom prema HOTAS (Hands On Throttle And Stick) konfiguraciji, odnosno drugim riječima pilot ne treba micati ruke s palice i gasa za siguran let. No to nije sve, jer se planira i uvođenje sustava glasovnih naredbi.

Od osnovnih tehničkih karakteristika valja izdvojiti dužinu zrakoplova od 15,27 metara, raspon krila od 10,8 metara te površinu krila od 45,7 kvadratnih metara. Visina zrakoplova je 5,34 metra, a masa zrakoplova varira od njegove inačice, odnosno od 9500 kg u standardnoj jednosjed verziji do 10.196 kg u mornaričkoj verziji. Maksimalna masa uzlijetanja isto tako varira od inačice te tako za Ci B varijantu iznosi 24.500 kg, dok za mornaričku verziju iznosi 22.200 kg.

Rafale ima sposobnost nošenja širokog raspona pametnih bombi za udare na zemlju danju i noću te koristi DAMOCLES elektro-optički laserski označivač cilja za udare laserski vođenim bombama.

Letne karakteristike zrakoplova su impresivne, a najveća brzina kretanja zrakoplova je 2223 kmh (1,814 brže od zvuka na velikim visinama), dok mu je najveća brzina superkrstarenja 1715 kmh (1,4 puta brže od zvuka).

Maksimalan dolet zrakoplova bez borbene opreme iznosi 3700 kilometara, a s borbenim opterećenjem 1852 kilometra.

Brzina penjanja iznosi 304,8 metara u sekundi, a plafon leta zrakoplova je 16.800 metara.

Rafale ima i pozitivan omjer potiska/težine od 1,13, a pogone ga dva Snecma M88-2 motora.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
YT Jan Ivanjek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button