Domovina

Borbeni lovci u ratnim igrama: stručnjaci ocjenjuju Dassault Rafale sa kineskim J-11 i J-20, a Srbija nastavlja naoružavanje (dodatnih 11 borbenih helikoptera Mi-35)

Dok Srbija nastavlja naoružavanje dodatnim borbenim sredstvima, ovog puta sa 11 borbenih helikoptera sa Ciprom, ostaje utjeha za budući borbeni zrakoplov HRZ-a, Dassault Rafale, stoji izvrsno po ocjenama i indijskih vojnih stručnjaka.

Naime, u nastavku prenosimo detalje vojne vježbe Falcon Strike 2015, koja se održala u Tajlandskoj kraljevskoj zračnoj vojnoj bazi Korat u trajanju od dva tjedna sredinom studenog 2015, kao i zaključke stručnjaka na temelju ove vježbe. Ova vježba je znakovita jer je prva zajednička vježba između kineskih i tajlandskih zračnih vojnih snaga, čiji detalji su otkriveni tek nekoliko godina poslije.

Na ovim vojnim vježbama Kinezi su koristili njihov aparat J-11, a Tajlanđani su isporučili za ovaj “obračun” švedski Saab JAS-39C/D Gripens, iako također koriste i američki F-16.

Vojne stručnjake je zaprepastilo da je stariji vojni zrakoplov Saab Gripen nadjačao relativno mlađi kineski model J-11 zrakoplova, posebno tijekom angažmana u zračnoj borbi izvan vizualnog dometa, tzv. BVR (engl.beyond-visual-range).

Thai-Gripen
Saab Gripen tajlandskih zračnih snaga (via Gripen News)

Naime, u ovim vježbama je tajlandski Gripen doslovno ponizio i razotkrio realnost kineskih zračnih vojnih sposobnosti, a stručnjaci su komentirali kako J-11 zrakoplov ne bi imao šansi naspram znatno naprednijeg Rafale-a, koji koriste Indijske zračne snage.

Ipak u prva dva dana vježbe tijekom borbi u vizualnom dometu J-11 je oborio ukupno 16 Gripen-a bez gubitaka sa svoje strane, međutim kako se vježba pomicala na veće udaljenosti Gripen se pokazao nedostižnim u zračnim borbama izvan vizualnog dometa, te imao značajno bolju uspješnost pogodaka na većim udaljenostima.

Dodatni problem kineskih sposobnosti je bila lošija svijest o trenutnim okolnostima-situaciji (engl. situational awareness), prenosi eurasiantimes.com, gdje možete pročitati detalje.

China-J11
Kineski J-11 lovac je baziran na sovjetskom Sukhoi Su-27. J-11 je dvomotorac koji je prvi let imao 1998.g.

Indijski Dassault Rafale-i

Ove vijesti su oduševile indijske vojne analitičare budući da Indija koristi francuske Dassault Rafale koji se procjenjuju kao još napredniji borbeni aparati 4,5 generacije.

Dassault Rafale
Indijski Dassault Rafale-i

U okolnostima stalnih napetosti između Indije i Kine u istočnom Ladakh-u, stručnjaci nagađaju da bi indijski Rafale-i mogli stupiti u stvarnu zračnu borbu protiv kineskih zrakoplova, posebno s njihovim J-20 aparatom 5.0 generacije.

EurAsian Times je i ranije objavio objavio izvještaj u kojem bivši indijski pilot Vijainder K Thakur uspoređuje nevidljivi J-20 sa indijskim Rafale-ima u okolnostima eventualnih zračnih borbi.

China-J20
Kineski J-20 nevidljivi lovac. (via Twitter)

Nevidljivost J-20 bi mu pružila konkretnu prednost “prvi vidi – prvi puca” u BVR angažmanu zračne borbe (izvan vizualnog dometa) povrh svih indijskih zrakoplova – osim Rafale-a”, navodi indijski pilot.

On dodaje da Rafale ima dosta svojih aduta te kao osnovne prednosti navodi nizak radarski odraz (RCS), Spectra samozaštitni sustav i Meteor rakete dometa 150 km, za borbu izvan vizualnog dometa, zbog kojih bi kineski J-20 mogao imati velikih problema u srazu sa Rafale-om.

Srbija, novo naoružanje

Kako prenosi ciparski portal Politis.com Srbija i Cipar navodno pregovaraju o kuporodaji 11 desatno-jurišnih helikoptera Mi35P. Navodi se da ministarstva obrane obje države pregovaraju o letjelicama i njihovom opremom i naoružanjem.

Srpska „M“ inačica je novija od ciparskih helikoptera i opremljena je sredstvima za noćno letenje /
Foto: Tango Six

Politis.com navodi kako je Savjet ministara Cipra dao zeleno svijetlo za ove pregovore, a realizacija ovog aranžmana bi bila po „G to G“ principu (ugovor koji potpisuju, jamče i realiziraju dvije države).

Helikopteri „P“ verzije koji bi se prodali Srbiji imaju gotovo identično naoružanje kao novija „M“ inačica od koje 4 helikoptera Srbija već posjeduje. Cipar je za njih kupio protuoklopne rakete 9M120 ATAKA i 9M114, nevođene rakete zrak-zemlja S-8 kalibra 80 milimetara. Helikopteri nemaju aktivnu i pasivnu opremu za noćno letenje, prenosi T6.

Hrvatska

Nakon odabira Dassault Rafale-a, za osiguranje opstanka HRZ-a, sama nabavka je ostavila bljutav okus jer se doimala nadasve kilavom, a nakon višegodišnje trakavice se čini kao da je iznuđena od vlasti okolnostima koji bi u protivnom (da se nije pristupilo realizaciji), imali za posljedicu gašenje HRZ-a, a time i gubitak dijela birača, odnosno vlasti.

Nakon Rafale-a (što inače još nije ni blizu realizacije i ostvarenja borbenih sposobnosti) se u MORHU opet stanje čini – otužno. Tako MORH za 2021.g. uglavnom planira nabavke odjeće, obuće, kaciga i sl. neborbenih sredstava.

U međuvremenu se susjedi (posebno Srbija i Mađarska) naoružavaju pojačanim tempom i značajnim borbenim i modernim sustavima, dok Talijani predstavljaju jednu od najmodernijih svjetskih vojnih sila.

Dok se drugi naoružavaju, do tada razvoj hrvatskih vojnih sposobnosti i kapaciteta zaostaje, pa tako gubimo ritam u razvoju bitnih segmenata koji vape za uspostavom i/ili modernizacijom, po prioritetima:

  • raketne i proturaketne sposobnosti i kapaciteti;
  • zračne i protuzračne sposobnosti i kapaciteti;
  • besposadni sustavi (poglavito zračni, ali i kopneni te morski);
  • mornarica (podmorničke i protupodmorničke sposobnosti i kapaciteti);
  • cyber sposobnosti;
  • ostalo, ništa manje bitno (proizvodnja vlastite municije; unaprjeđenje obavještajnog sustava, diplomacije).

Srećom u nesreći je odabran, po mnogima, trenutno najnapredniji zrakoplov 4.5 generacije koji svojim sposobnostima, naoružanjem i opremom, može pokriti dio navedenih stavki gore u popisu, te poslužiti kao ozbiljno sredstvo odvraćanja. Međutim, prije svega je sve to ovisno o dugogodišnjoj obuci i ostvarenju punih borbenih sposobnosti Dassault Rafale zrakoplova, što potpisivanjem ugovora o nabavci postaje osnovni prioritet.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button