Domovina

Pero Kovačević: Haškom presudom J. Stanišiću i F. Simatoviću Hrvatska ostvaruje pravo na ratnu odštetu od Srbije

Jovica Stanišić i Frenki Simatović, bivši pripadnici Službe državne sigurnosti Srbije, osuđeni su na po 12 godina zatvora za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, točnije ubojstvo, deporatciju i progon nesrba na području Hrvatske i BiH.

Kazna koju većina Hrvata i Bošnjaka smatra sramotnom i mizernom na neki je način, po mišljenju pravnika Pere Kovačevića, sretna okolnost za Hrvatsku. Kovačević koji ovo suđenje smatra najbitnijim za Hrvate to je i objasnio:

Kovačević: ‘Ostvarujemo pravo na ratnu odštetu”

“Pratim ovaj 18-godišnji sudski proces od samoga početka i svjestan sam da hrvatski narod ne shvaća zašto je bilo kakva osuđujuća presuda nama dobro došla. Iako je tužiteljstvo tražilo doživotne kazne, a obrana oslobađajuće, mi sa ovim moramo biti zadovoljni jer je riječ o ljudima iz tadašnjeg srbijanskog državnog vrha i najbližim Miloševićevim ljudima. Dakle, ovom presudom zadovoljen je prvi pravni akt za potraživanje ratne odštete od Srbije i Hrvatska konačno može napraviti prvi korak ka obeštećenju jer je dokazan osmišljeni zločinački poduhvat”, kazao nam je u jednom dahu iznimno uzbuđen Pero Kovačević.

On kaže kako bi razlog ovako simboličnih kazni mogao ležati u činjenici da Hrvatska, što se tiče ovoga procesa, svih ovih godina nije učinila – ništa:

Hrvatskoj ovo suđenje nije bilo važno?

“Jednostavno nam nije bilo važno. Za razliku od nas, Srbija je imala sjajan tim i ekipu koja u Haagu ništa nije prepuštala slučaju, Osim toga, valja imati na umu da se sudilo ‘obavještajcima’ koji su zasigurno u dobrim vezama i odnosima sa obavještajcima drugih zemalja… Sve su to razlozi relativno male kazne, no ponavljam – imamo razloga za sreću”.

Pero Kovačević je dodao i kako su sada osuđeni Jovica Stanišić i Frenki Simatović za vrijeme cijelog procesa imali poseban status. Čak su i današnju presudu slušali iz svojih beogradskih domova:

“To vam je takav ‘milje’. Riječ ovoga dvojca i u ratu je imao težinu. Sve ono što su govorili Karadžiću, Mileni Plavšić i ostalim tadašnjim srpskim političkim liderima, shvaćano je za ozbiljno kao da im govori Slobodan Milošević. Ako imamo na umu angažman srpskog odvjetničkog tima i hrvatsku nezainteresiranost, onda postaje jasno zašto je i kazna ovakva”, zaključuje Kovačević, prenosi Dnevno.hr.

Eh, Pero, Pero, svaka ti čast na domoljublju i zalaganju ali malo je koristi kada narod bira cca 20 godina vlast koja djeluje manje (propuštanjem djelovanja, npr. neprocesuiranje velikosrpskih zločina/aca ili onemogućavanje ubijanja nerođene djece) ili više, otvoreno protuhrvatski (npr. šurovanje sa neprijateljskim politikama iz susjedstva, sarajevskim ili beogradskim, kada zakonima omogućava financiranje onih koji su je rušili – velikosrbima, a onemogućava onima koji su je branili i obranili da uživaju u njenoj slobodi – Hrvati u BiH, Iseljeništvo, koji se danas, ne od naroda, ali od sustava osjećaju – nepoželjnima…).

Nakon svega ovog ostaje pitanje, kako nas spasiti od samih sebe? Što je proročanski (danas se tako čini) ispravno procijenio legendarni hrvatski borac za samostalnost, slobodu i demokraciju – Ante Bruno Bušić, kada je prorekao: ‘Da smo složni i čestiti, davno bismo imali državu. A bit će, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema države bez krvavih gaća. Pobit ćemo se za slobodu sa Srbima, a možda i s Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako. Kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako naši kradu. Svak nas je krao i potkradao, a najteže će biti kad nas naši budu krali i prodavali svjetskim je*ivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas velika ptica grabljivica. Tada će ostati glavno pitanje, kako nas tada spasiti od nas samih?’

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button