Ljepota i zdravlje

Parole poput ‘misli na druge’ i ‘cijepite se da konačno ukinemo mjere’, su pogrešne

Parole poput „misli na druge“, „pokaži solidarnost“, „cijepite se da konačno ukinemo mjere“, “epidemija necijepljenih” i slično su pogrešne i neistinite. Cijepljenje je osobni čin kojim pojedinac umanjuje vlastiti rizik teškog oblika bolesti.

– ‘Propusničarske zemlje’ silovito ‘obaraju rekorde’ iz dana u dan. Da je netko htio smisliti bolji alat za širenje epidemije, teško da je mogao jači od propusnica’, upozorio je matematičar Nenad Bakić.

Svoje je mišljenje potkrijepio grafom u kojem se vidi streloviti rast novozaraženih upravo u zemljama s najstrožim korona-mjerama i sistemom covid-propusnica, donosi portal paraf.hr.

Parole poput 'misli na druge' i 'cijepite se da konačno ukinemo mjere', su pogrešne
www.crodex.net

– Cijepljeni par mjeseci od cijepljenja šire zarazu skoro kao necijepljeni, a propusnice im daju ‘licence to spread’ (dozvolu za širenje), plus mnogi se stoga ne pridržavaju mjera. Stoga mogu zaraziti druge, biti zaraženi i umrijeti. Istina je da cijepljeni može zaraziti cijepljenog koji onda može umrijeti’, smatra Bakić.

Slično razmišlja i znanstvenik dr. Gordan Lauc.– Svima koji iole prate znanstvena istraživanja i situaciju u svijetu sada bi moralo biti potpuno jasno da cijepljenje ima vrlo mali učinak na dinamiku epidemije. Zemlje koje imaju najmanje cijepljenih poput Bugarske i Rumunjske imaju puno manje (i sve manje i manje) zaraženih od zemalja u kojima je jako puno cijepljenih i široko primjenjuju covid-propusnice poput Irske, Belgije, Nizozemske. To ne znači da cjepivo širi epidemiju. To je pogrešna interpretacija trenutne dinamike. To samo znači da cjepivo ne spriječava širenje epidemije, ističe Lauc.

– Parole poput „misli na druge“, „pokaži solidarnost“, „cijepite se da konačno ukinemo mjere“, “epidemija necijepljenih” i slično su pogrešne i neistinite. Cijepljenje je osobni čin kojim pojedinac umanjuje vlastiti rizik teškog oblika bolesti. Na druge ljude nema nikakvog učinka i zato su bilo kakvi pritisci prema necijepljenima potpuno pogrešni, besmisleni i beskorisni. Veći broj cijepljenih starijih i rizičnih smanjit će broj teško bolesnih ljudi i država može olakšati stanje u bolnicama ako aktivno potiče starije i rizične na cijepljenje.

Hoće li se mladi cijepiti, ili neće, na opterećenje bolnica nema gotovo nikakav učinak. Poticanje cijepljenja starijih i rizičnih i aktivno testiranje svih koji dolaze u kontakt s bolesnima i najstarijima su jedine mjere koje imaju bilo kakvog smisla. Sve ostalo je samo rezultat lobiranja industrije pandemije i ne pridonosi ničemu osim ostvarivanju profita.Podijela društva na cijepljene i necijepljene je također proizvod iz „kuhinje“ pandemijskog marketinga. Je li netko cijepljen, ili nije, je njegova privatna stvar i nema apsolutno nikakvog učinka na druge ljude.

Mislim da bismo što prije trebali prestati s tom potpuno umjetnom podjelom društva. Današnji dan kada se prisjećamo patnji i stradanja Vukovara, Slavonije i ostalih ratom pogođenih dijelova Hrvatske je odličan trenutak za takve odluke. U Domovinskom ratu smo svi stajali kao jedan i zato smo pobijedili. Trebamo obnoviti to zajedništvo i tako pobijediti i ovaj novi globalni izazov’, zaključuje dr. Lauc.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button