Magazin

ORNELA VIŠTICA: Igram ženu koja je cijenom vlastitog života sačuvala svoju čast , vjeru i identitet

U srijedu 17.kolovoza snimljeni su prvi kadrovi za fim o Divi Grabovčevoj. Glavnu ulogu dobila je poznata glumica hercegovačkih korijena Ornela Vištica.

Ovu filmsku ulogu posvećujem svojoj baki Vili, koja je jednom nosila opanke kao i sve vrijedne žene ovih krajeva. Igram ženu koja je simbol emancipacije, snage i ljepote, ženu koja je cijenom vlastitog života sačuvala svoju čast , vjeru i identitet. Ženu, čiji grob i danas posjećuju brojni hodočasnici u Bosni i Hercegovini, objavila je glumica na svom profilu.

Redatelj filma o Divi Grabovčevoj je Branko Perić, dok scenarij potpisuje Mara Perić. Autori se nadaju da će ovu tragediju i njenu duboku poruku prenijeti na filmsko platno dostojno njenog lika i njene tragične smrti,

Supružnici iz Tomislavgrada, Mara i Branko Perić odvažili su se i prije par godina snimili svoj prvi film „Hajduk“ o Mijatu Tomiću. Iako je snimljen sa skromnim budžetom film je izazvao pozitivne kritike i veliku pozornost gledatelja. Ne sumnjamo da će isto biti i sa filmom o Divi Grabovčevoj koji željno iščekujemo.

Diva je bila katolička djevojka, prema legendi najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa. Tome su se usprotivili u početku i njegovi roditelji jer je Diva bila za njih Vlahinja, a i Divin otac Luka.

No, mladi beg bio je uporan, pa je dobio dopuštenje svojih roditelja. Uz pomoć svojih kmetova Tahir-beg je ipak pronašao Divu na Vran-planini, a kad ga je ona još jednom odbila, od bijesa ju je usmrtio nožem. Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije. Na njezinu grobu danas stoji brončani spomenik kipara Kuzme Kovačića.

Nije zadaća kipara Kuzme Kovačića bila mala, ni jednostavna. Nije bila mala zato što je opseg nove zadaće iznimno velik, sadržajem blizak, a isto tako i različit. Nije jednostavna jer su skriveni ili, bolje reći, nepoznati svi potrebni elementi za gradnju.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button