Crna kronikaDomovinaGospodarstvo

Kako je Vrdoljak iz džepova hrvatskih potrošača struje uzeo gotovo milijardu kuna i smjestio ih u Bašićev džep?

Glavni dio priče s vjetroelektranom Krš-Pađene događao se posljednjih dana prosinca 2013. godine, kada je energetskim sektorom uredovao Ivan Vrdoljak, kasnije često prozivani i nikada ni za što procesuirani ministar u Vladi Zorana Milanovića.


Vlada je u listopadu te godine donijela novi tarifni sustav za obračun otkupa struje iz obnovljivih izvora po kojemu je dotadašnja cijena umanjena oko 30 posto uz primjenu od 1. siječnja 2014.

Tvrtka CEMP Milenka Bašića, od donošenja odluke na sjednici Vlade pa do stupanja nove tarife na snagu, zorno je dokazala nevjerojatnu efikasnost hrvatske administracije. Kako je Bašić motivirao visoke državne službenike i dužnosnike (još) nije poznato, ali se zna da je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) na Badnji dan te 2013. godine, dakle 24. prosinca, dala Bašićevu CEMP-u status povlaštenog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora.

Može se samo zamisliti kako je upravno tijelo zasjedalo toga dana, osim ako nisu za to dobili zapovijed. A jedini zapovjednici su im iz politike, točnije resorno ministarstvo. Tim dokumentom CEMP je obavio samo pola posla. Drugu polovicu realizirao je 31. prosinca te godine, dan prije stupanja na snagu za njega nepovoljnije tarife, kada je s ministrom Vrdoljakom potpisao ugovor o povlaštenoj proizvodnji po staroj tarifi.

KAKVI POTEZI

Zli jezici su pričali da su angažirani službenici ministarstva zajedno s Vrdoljakom sa zadovoljstvom ostali u uredima na Staru godinu i poslije isteka radnog vremena samo da bi Milenko Bašić dobio traženi dokument. Koji je njegovom CEMP-u na godišnjoj razini, kako je u više navrata Vrdoljaka prozivao njegov prethodnik na dužnosti šefa HNS-a Radimir Čačić, osiguravao 65 milijuna kuna više nego da se struja koja će se dobiti proizvodnjom iz VE Krš-Pađene obračunavala po tarifnom sustavu koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine.

Kroz ugovoreni povlašteni rok od 14 godina, tim je potezom Vrdoljak iz džepova hrvatskih potrošača struje izuzeo gotovo milijardu kuna i smjestio je u Bašićev džep, odnosno na račun njegove tvrtke CEMP. VE Krš-Pađene samo su jedan od obnovljivih izvora električne energije zbog kojih je u javnosti prozivan ministar Vrdoljak.

Možda bi upravo sada kada je pukla afera s najnovijom korupcijskom hobotnicom Vrdoljak mogao i trebao objasniti hrvatskoj javnosti zašto je bolje i racionalnije kupovati struju 30-ak posto skuplje. Ako se zna da Hrvatska trenutačno ima gotovo 1 GW proizvodnih postrojenja električne energije iz obnovljivih izvora, od kojih na vjetroelektrane otpada 638 megavata, može se samo zamisliti kolikim iznosima hrvatska sirotinja voljom političkih moćnika puni džepove pojedinaca.

Pogledajte kako je to svojevremeno u emisiji Otvoreno to objasnio Ivan Vrdoljak:

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Slobodna Dalmacija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button