Domovina

Objavljen dio registra UDBA-e, planiraju ih objaviti u nekoliko etapa

U rubrici „Registar tajnih službi“ objavili smo prvu tranšu dokumenata u suradnicima jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS), odnosno njene podružnice u Bosni i Hercegovini, što možete naći direktno na linku:

Također, tu se nalazi i stotinjak zakona, pravilnika, uredbi i drugih propisa kojima je bio reguliran rad jugoslavenskih tajnih službi. Njihova objava je važna kako bi se omogućila analiza njihova rada na temelju dokumenata i spriječile špekulacije, posebice u slučaju postupka vrbovanja i evidentiranja suradnika, na temelju neprovjerenih priča i glasina, piše Udruga Hrvatski križni put.

Kao što smo već naveli, naša udruga Hrvatski križni put u proteklom je razdoblju, od osnivanja 2004. godine do danas, prikupila oko tri milijuna stranica dokumenata o stradanju hrvatskog naroda od završetka Drugog svjetskog rata do raspada komunističke Jugoslavije iz raznih arhiva u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji, piše ta udruga.

Početkom ove godine pribavljena je potrebna informatička oprema i programi za obradu prije navedene dokumentacije, a od početka ožujka o.g. na njenoj obradi ciljano radi troje analitičara i voditelj. Navedeni analitičari su stručno osposobljeni za taj posao jer su se veći dio svog profesionalnog radnog vijeka bavili upravo istim ili sličnim poslom. Također, u radu nam pomaže nekoliko vanjskih stručnih konzultanata, analitičara i informatičara.

Slijedeća tranša koju ćemo objaviti bit će registar dužnosnika i službenika hrvatske Udbe. S obzirom da su oni bez iznimke bili i članovi Saveza komunista (SK), pribavljeni su i njihovi partijski dosjei iz arhive Centralnog komiteta (CK SK) te će se i njih objaviti.

Potom će uslijediti obrada i objava dokumentacije o suradnicima UDBA-e iz zagrebačkih, ljubljanskih, beogradskih i drugih arhiva. Registri se, dakle, planiraju objaviti u nekoliko etapa, a cijeli posao trajat će oko dvije godine.

Naši dosadašnji troškovi pribavljanja i obrade navedene dokumentacije (otkup dokumentacije iz HDA u Zagrebu, nabava dokumentacije iz Sarajeva, Ljubljane i Beograda, nabava informatičke opreme i izrada web stranice, rad analitičara, informatičara i konzultanata od početka veljače do danas) iznosi oko 1.050.000,oo kuna.

Za dovršetak projekta kroz idućih godinu i pol do dvije godine potrebno je osigurati dodatnih oko 750.000,oo kuna ili oko 100.000,oo eura. Naime, samo „hladni pogon“, odnosno mjesečni izdaci za rad analitičara, informatičara i konzultanata te trošak ureda i nabave uredskih potrepština stoji nas oko 25.000,oo kuna (x24=600.000,oo kuna).

Iz navedenih podataka nameće se jasan odgovor na pitanje zašto uvid u „Registar tajnih službi“ nije besplatan – ako želimo ovaj projekt dovesti do kraja, budući da nemamo nikakvih drugih izvora financiranja, bili smo prisiljeni uvesti sistem pretplate za uvid u taj dio web stranice, piše Udruga Hrvatski križni put.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button