Magazin

OBITELJ I MEDIJI – 5 savjeta koji će unaprijediti komunikaciju unutar obitelji

Nije tajna da je, zbog poznatih okolnosti koje traju već više od godinu i pol dana, većina društvenih i komunikacijskih interakcija bila svedena na ambijent vlastitoga doma, bez nekih mogućnosti putovanja, izlazaka, većih okupljanja… Projekt »Obitelj i mediji« podsjeća da, premda su kontakti s članovima uže i šire obitelji u vrijeme pandemije bili intenzivniji i učestaliji, ne treba ipak zaboraviti da ta činjenica sama po sebi ne donosi i kvalitetu međuljudske komunikacije. Stoga su osmislili pet jednostavnih savjeta koji će u sadašnjim okolnostima poboljšati svaku međuobiteljsku komunikaciju.»U razgovorima ne smijemo nikada biti površni. Nemojte se bojati pokazati svoju dublju stranu. Na kraju krajeva i druga će osoba biti potaknuta činiti isto«

Prvi, a možda i najvažniji savjet, jest »zdravo udaljavanje od tehnologije«. Treba utvrditi koliko vremena članovi obitelji provode za ekranima i koliko često umjesto prave, međuljudske komunikacije s članovima obitelji biramo pametni telefon. Jednostavno treba na dnevnoj razini usporediti vrijeme interakcija u virtualnom svijetu i vrijeme koje se ulaže u odnose u stvarnom svijetu. Mnoge će vjerojatno iznenaditi nerazmjer koji ide u prilog virtualnomu. Kao kada se tko odluči za neku dijetu, zdraviju prehranu, te odluči manje konzumirati neku nezdravu hranu, slikovito opisuje »Obitelj i mediji«, tako si treba ograničiti i vrijeme provedeno »u društvu« pametnih uređaja.

Drugi je pak savjet preuzimanje inicijative. Svatko tko čita ove retke ne treba očekivati da će netko u obitelji preuzeti inicijativu i početi mijenjati svoje ponašanje, nego upravo on treba biti pokretač promjena.

Ne treba zaboraviti ni na ljubaznost, što je treći savjet »Obitelji i medija«. To znači da treba ponuditi ispriku ako su iz nekoga razloga ukućani bili grubi jedni prema drugima, šutljivi, zatvoreni… »Važno je da nikad ne prestanemo raditi na sebi«, kaže projekt »Obitelj i mediji«. Na tragu ljubaznosti treba biti i jezik, komunikacija općenito i način na koji se izražava. »U razgovorima ne smijemo nikada biti površni.

Nemojte se bojati pokazati svoju dublju stranu. Na kraju krajeva i druga će osoba biti potaknuta činiti isto«, četvrti je savjet. Za kraj »Obitelj i mediji« podsjeća da se unutar obitelji grade vlastiti obiteljski trenutci, tradicije i navike. »Možda se čini trivijalnim reći: ‘Svake nedjelje jedemo pizzu’ ili: ‘Gledamo film svakoga utorka’, no zbog takvih se običaja osjećamo dijelom nečega što je isključivo naše, nešto što pripada samo našoj obitelji«, zaključni je poticaj.

Američko istraživanje o »Roditeljima 2.0« pokazalo je da je čak 51 % mladih od 13 do 17 godina primijetilo da su roditelji često ometeni pametnim telefonima i da se njima zabavljaju čak i u vrijeme razgovora licem u lice.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button