Povijest

Na današnji dan 1991. godine osnovana slavna 4. gardijska brigada

Tijekom Domovinskog rata Četvrta brigada nije znala za poraz niti za izgubljeni položaj pa je stoga tadašnji ministar obrane Gojko Šušak rekao: Hrvatska vojska u svom sastavu ima sedam gardijskih brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta gardijska brigada.

Par entuzijasta sa pokojnim generalom Ivo Jelićem, Miroslavom Skokom, Ivanom Benetom i ostalima su u vili Dalmaciji utemeljili 4. brigadu ZNG. Kako je već obranbeni domovinski rat počeo balvanima po Kninu i okolici tako je i brigada otišla na svoj prvi teren u Kruševo kraj Zadra i odoljevali su dugo JNA i domaćim četnicima, ali su bili slabo naoružani i morali su se povući na rezervne položaje.

Brigada sudjeluje u obrani Zadra gdje zaustavja neprijatelja na samome ulazu u grad Zadar. Nakon toga dio brigade odlazi u Vrljiku i sudjeluje u obrani Vrljike i sela Kijeva, a jedan dio poslje odlazi na Dubrovačko ratište gdje drži položaje Imotivca, Topolo Stupa i Ston ili točnije most Bistrina. 1992 vrši deblokadu Dubrovnika i oslobađa Golubov Kamen kao i veliki i mali Zaplanik, čuku Vukoš i zlogasnu Vlašticu i napokon se je moglo ući u Dubrovnik koji više nije bio direktno pod neprijateljskon vatrom.

Brigada ostaje na Hercegovačkom ratištu sve do kraja 1992 god kada se vraća na Zadarsko ratište i sudjeluje u akciji Maslenica, a poslije u bezbroj oslobodilačkih akcija: Zima, Oluja, Ljeto, Maestral, Južni potez itd., da ne nabrajam sve silne akcije.

Brigada svoj borbeni ratni put završava nadomak Banje Luke ili točnije hidroelektrane Bočac i u zadnjim borbenim djelovanjima pogiba legenda brigade Andrija Matijaš pauk po kome brigada poslje dobiva ime.

Ratni zapovjednici 4. gardijske brigade su bili pokojni Ivo Jelić, Mirko Šundov i Damir Krstičević, a poratni Ante Kotramanović, Zvonko Asanovič, Blaž Beretin i Mladen Fuzul. Kroz brigadu je prošlo oko 8.000 pripadnika, 193 su poginula, 5 ih se vodi kao nestali, a 1500 je ranjeno.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button