Svijet

Moskva prijeti: Moguć nuklearni rat! Ovo će biti katastrofalan scenarij!

Moskva upozorava Zapad: Ovakav sukob uvijek ima rizik da se pretvori u punopravni nuklearni rat. Ovo će biti katastrofalan scenarij za sve.

Obraćajući se novinarima putem konferencijskog poziva, glasnogovornik kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su koraci koje je poduzela Finska da se pridruži NATO-u razlog za žaljenje i razlog za simetričan odgovor.

Finski predsjednik i premijerka rekli su ranije u četvrtak da njihova zemlja mora predati zahtjev za članstvom u vojnom NATO savezu “bez odgađanja”.

Finska, koja s Rusijom dijeli 1300 km dugu granicu i tešku prošlost, postupno je pojačavala suradnju sa Sjevernoatlantskim savezom kao partnerom otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine.

Finska javna potpora pridruživanju NATO-u rekordno je porasla tijekom posljednjih mjeseci, a posljednja anketa nacionalne televizije YLE pokazuje da 76 posto Finaca podržava članstvo u NATO-u a samo 12 posto je protiv. Podrška članstvu godinama se kretala oko 25 posto prije rata u Ukrajini.

Rusi prijete vojnom odmazdom!

Reagiralo je i rusko Ministarstvo vanjskih poslova. “Bit ćemo prinuđeni na vojsnu odmazdu”, priopćilo je Ministarstvo.

“Ulazak Finske u NATO je radikalna promjena u vanjskoj politici zemlje. Rusija će biti prinuđena poduzeti korake odmazde, kako vojno-tehničke, tako i druge prirode, kako bi zaustavila prijetnje za nacionalnu sigurnost”, navodi se u priopćenju.

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i dugogodišnji saveznik Vladimira Putina, reagirao je jutros na Telegramu na vijest da se Finska i Švedska približavaju članstvu u NATO-u.

”U kontekstu proxy rata koji su pokrenule zapadne zemlje s Rusijom, želim još jednom vrlo jasno artikulirati stvari koje su već tako očite svim razumnim ljudima.

1. Napumpavanje Ukrajine oružjem od strane NATO zemalja, obuka njezinih trupa za korištenje zapadne opreme, slanje plaćenika i izvođenje vježbi zemalja Saveza u blizini naših granica povećavaju vjerojatnost izravnog i otvorenog sukoba između NATO i Rusije umjesto njihovog “rata putem opunomoćenika”.

2. Takav sukob uvijek ima rizik da se pretvori u punopravni nuklearni rat.

3. Ovo će biti katastrofalan scenarij za sve.

Na kraju svoje objave na Telegramu Medvedev je uputio poziv Zapadu: ”Ne lažite sebe i druge” i nemojte se ugušiti vlastitom slinom u paroksizmima rusofobije!”

Švedska i Finska odlučile

Moskva prijeti: Moguć nuklearni rat! Ovo će biti katastrofalan scenarij!
crodex.net
Foto: Pixabay

Švedska vlada planira idući tjedan poslati zahtjev za članstvom u NATO-u, nakon susjedne Finske, objavio je u četvrtak švedski dnevnik Expressen.

Švedski parlament raspravljat će u ponedjeljak o sigurnosnoj situaciji i premijerka Magdalena Andersson sazvat će posebni sastanak kabineta na kojem će biti donesena formalna odluka o podnošenju zahtjeva, navodi list, pozivajući se na neimenovane izvore.

Zahtjev će biti poslan odmah nakon toga, ako se ne dogodi nešto neočekivani, rekli su izvori.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva “posebnom vojnom operacijom”, očekivalo se da Švedska i Finska zatraže veću sigurnost u sklopu NATO-a i odustanu od svoje neutralnosti.

U petak se očekuju zaključci revizije švedske sigurnosne politike, a vladajući socijaldemokrati još raspravljaju treba li je promijeniti i podržati apliciranje. Stranka bi odluku trebala donijeti u nedjelju.

Finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin objavili su u četvrtak da Finska mora podnijeti zahtjev za članstvom u NATO-u “bez odgađanja”, povećavši pritisak na Švedsku da učini isto.

Finska je najbliži vojni saveznik Švedske i jedina druga nordijska zemlja koja nije članica NATO-a.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
priznajem.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button