Svijet

Jučer poginulo gotovo stotinu vojnika. Svi strepe od uplitanja velikih sila

Azerbajdžan i Armenija ponovno su se sukobili u srijedu, dan nakon što je jučer gotovo 100 vojnika ubijeno u najsmrtonosnijim borbama između bivših sovjetskih republika od 2020. godine.

Najmanje 49 armenskih i 50 azerbajdžanskih vojnika ubijeno je u utorak u sukobima. Za ovaj sukob se međusobno optužuju Erevan i Baku pa ih je i ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao na smirivanje.

Sukobi su potaknuli bojazan od još jednog velikog oružanog sukoba između bivših sovjetskih republika uz rusku invaziju na Ukrajinu.

Sukob punog razmjera između Armenije i Azerbajdžana riskirao bi upletanje sila poput Rusije i Turske. Time bi se destabilizirao važan koridor za cjevovode koji prenose naftu i plin. Baš kao što i rat u Ukrajini remeti opskrbu energijom.

Armensko ministarstvo obrane optužilo je u srijedu Azerbajdžan, koji uživa političku i vojnu potporu Turske, da je koristio topništvo, minobacače i malokalibarsko oružje u novom napadu.

“Situacija na armensko-azerbajdžanskoj granici ostaje napeta“, dodaju.

Azerbajdžan pak optužuje Armeniju, koja je u vojnom savezu s Moskvom i sjedište je ruske vojne baze, da ispaljuje minobacače i topništvo na njegove vojne jedinice.

“Povremeno se puca po našim položajima”, priopćilo je azerbajdžansko ministarstvo obrane. “Naše jedinice poduzimaju potrebne uzvratne mjere“, dodali su.

Reuters nije mogao jučer provjeriti informacije s bojišta ni s jedne strane.

https://youtu.be/plqQi5BZAGU

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button