Svijet

Najpoznatiji prognostičar otkrio gdje bi mogla pasti prva nuklearna bomba: ‘Moramo se suočiti sa…

Poznati prognostičar i ekonomist Nouriel Roubini, koji je dobio nadimak “dr. Doom” jer je uspješno predviđao velike krize, za Spiegel je govorio o “megaprijetnjama” s kojima se svijet suočava i kako se s njima treba nositi.

– Odrastao sam u Italiji 1960-ih i 1970-ih. Tada se nikad nisam brinuo o ratu između velikih sila ili nuklearnoj zimi, nikad nisam čuo riječi klimatske promjene ili globalna pandemija. Nitko se nije brinuo o tome da će roboti preuzeti većinu poslova.

Imali smo slobodniju trgovinu i globalizaciju, živjeli smo u stabilnim demokracijama, iako one nisu bile savršene. Zaduženost je bila vrlo niska, stanovništvo nije bilo prestarjelo, nije bilo nepokrivenih obveza iz mirovinskog i zdravstvenog sustava. To je svijet u kojem sam odrastao.

Sada moram brinuti o svim tim stvarima, kao i svi ostali – kazao je. S obzirom da se u isto vrijeme odvija više velikih kriza, otkrio je što misli kako bi političari trebali postaviti svoje prioritete.  – Naravno, moraju se pobrinuti za Rusiju i Ukrajinu prije nego što se pobrinu za Iran, Izrael ili Kinu. Ali kreatori politika također bi trebali razmišljati o inflaciji i recesiji. Eurozona je već u recesiji i mislim da će biti duga i ružna. Ujedinjeno Kraljevstvo je još gore.

Čini se da je pandemija obuzdana, ali uskoro bi se mogle pojaviti nove varijante COVID-a

A klimatske promjene usporena su katastrofa koja se ubrzava – ističe ekonomist. Opisao je kako bi SAD mogao izvršiti pritisak na Europu da ograniči svoje poslovne odnose s Kinom kako ne bi ugrozila američku vojnu prisutnost na kontinentu. Tvrdi da se takav scenarij već odigrava.

– SAD je upravo donio nove propise koji zabranjuju izvoz poluvodiča kineskim tvrtkama za AI, kvantno računalstvo ili vojnu upotrebu. Europljani bi htjeli nastaviti poslovati sa SAD-om i Kinom, ali to neće biti moguće zbog pitanja nacionalne sigurnosti. Trgovina, financije, tehnologija, internet – sve će se podijeliti na dva dijela – tvrdi.  Upozorio je da Rusija i Kina pokušavaju izgraditi alternativu dolaru i sustavu SWIFT.

Dvije zemlje to dosad, ipak, nisu uspjele. Roubini je ispričao kako je predsjednika jedne afričke zemlje upitao zašto dobiva 5G tehnologiju iz Kine, a ne sa Zapada.

Foto: Pixabay

Rekao mi je, mala smo država pa će nas netko ionako špijunirati.

Onda bih mogao uzeti kinesku tehnologiju, jeftinija je – navodi. Na pitanje hoće li kineski renminbi dugoročno zaista zamijeniti dolar, navodi kako će trebati vremena, ali da su Kinezi dobri u dugoročnom razmišljanju. 

– Imaju sofisticiranije sustave plaćanja nego bilo tko drugi na svijetu. Alipay i WeChat pay koristi milijarda Kineza svaki dan za milijarde transakcija. U Parizu već možete kupovati u Louis Vuittonu uz WeChat – ističe. Osvrćući se na energetsku krizu, visoku inflaciju i stagflaciju sedamdesetih godina prošlog stoljeća, navodi kako je danas situacija gora jer su javni i privatni dug sada veći.  Najveći rizik koji opisuje u knjizi su klimatske promjene.

– Trenutno ne postoji način da se značajno smanje emisije CO2 bez smanjenja gospodarstva. Iako je 2020. bila najgora recesija u 60 godina, emisije stakleničkih plinova pale su samo za 9%. Bez snažnog gospodarskog rasta nećemo moći riješiti problem duga. Dakle, moramo pronaći načine za rast bez emisija – tvrdi. S obzirom na sve paralelne krize, navodi kako je zabrinut za preživljavanje demokracije protiv autoritarnih sustava poput Kine ili Rusije.

– Demokracije su krhke kada postoje veliki šokovi. Uvijek se onda nađe neki mačo muškarac koji kaže “ja ću spasiti državu” i koji sve svali na strance. Upravo to je Putin napravio s Ukrajinom. Erdogan bi iduće godine mogao napraviti istu stvar s Grčkom i pokušati stvoriti krizu jer bi inače mogao izgubiti izbore. Ako se Donald Trump ponovno kandidira i izgubi izbore, ovaj bi put mogao otvoreno pozvati pristalice nadmoći bijele rase da napadnu Kapitol. Mogli bismo vidjeti nasilje i pravi građanski rat u SAD-u. U Njemačkoj stvari za sada izgledaju relativno dobro – navodi.

– Moramo se suočiti sa svijetom kakav jest. Čak i ako dođe do nuklearnog sukoba. Jer tada bi prva bomba pala na New York, a sljedeća na Moskvu – zaključno je rekao. 

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Večernji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button