DomovinaVijesti

MIJENJA SE ZAKON! Plenković će s 10.000 kuna kažnjavati one koji odbijaju covid-potvrde?

Mijenja se zakon! Represija ide dalje…

Stožer civilne zaštite je u petak predstavio nove izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje će ići u smjeru novčanog kažnjavanja odgovornih osoba u pravnim osobama zbog nepoštivanja uvođenja covid-potvrda, piše Jutarnji list.

Tako će se i gradonačelnik Sinja Miro Bulj, koji se protivi uvođenju covid-potvrda, moći novčano kazniti, ali i drugi dužnosnici, poput predsjednika Republike, kao i sve druge odgovorne osobe jer ne poštuju odluku Stožera o uvođenju covid-potvrda u javni i državni sektori.

zakon

MIJENJA SE ZAKON…

Sadašnji Zakon, koji je s izmjenama na snazi od prosinca prošle godine, predvidio je kažnjavanje odgovornih osoba u pravnim osobama za kršenje svih mjera koje donosi Stožer, a iznosi se kreću od minimalno 3000 do 10.000 kuna. Sada će se među mjerama izrijekom istaknuti i covid-potvrda kao posebna sigurnosnu mjera koja će se onda i adekvatno novčano kažnjavati, kao što je to slučaj, s primjerice, nenošenjem zaštitnih maski.

Slovenija također novčano kažnjava fizičke, pravne i odgovorne osobe zbog nepoštivanja pravila PCT (preboljenje, cijepljenje, testiranje). Tako se fizička osoba može kazniti s 400 do čak 4000 eura, jednako kao i odgovorna osoba u pravnoj osobi, a pravna osoba od 4000 do čak 100.000 eura. Samostalne djelatnosti kažnjavaju se s globom od 2000 do 50.000 eura.

U Italiji se nepoštivanje obveze posjedovanja zelene propusnice kažnjava s 400 do 1000 eura, a u Austriji od 500 do 3600 eura. Zanimljiv je slučaj iz Italije gdje je senatorici Lauri Granato zabranjen ulazak u parlament i suspendirana je na 10 dana bez plaće jer nije htjela pokazati potvrdu.

Uprava za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti poslala je na adrese svih ravnatelja škola prijedlog mogućih koraka u slučajevima kršenja odluka o covid-potvrdama.

Prijedlog je da prvo idu dva upozorenja, a ako se nakon sedam dana ogluše na to, ide postupak o izvanrednom otkazu, piše Jutarnji.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button