Gospodarstvo

MAĐARSKI GUVERNER :”Države EU-a trebale bi priznati da je euro bio strateška pogreška.”

Gyorgy Matolcsy, guverner Nacionalne banke Mađarske za Financial Times je komentirao budućnost Mađarske i eura, kao i izvor problema valute.

“Došlo je vrijeme da se potraži izlaz iz zamke eura.Postoji štetna dogma da je euro “normalan” sljedeći korak ka ujedinjenju zapadne Europe. No zajednička europska valuta uopće nije bila normalna, jer nijedan preduvjet nije bio ispunjen.”, izjavio je.

“Većina zemalja europodručja je bilo u boljoj situaciji bez eura nego s njim. Prema analizi Centra za europsku politiku, u prva dva desetljeća eura bilo je malo dobitnika i mnogo gubitnika.”

“Došao je trenutak da se probudimo iz ovog štetnog i jalovog sna. Dobro polazište bilo bi priznati da je jedinstvena valuta zamka za praktički sve svoje članove – iz različitih razloga – a ne rudnik zlata.”

“Države EU-a, kako u europodručju tako i izvan njega, trebale bi priznati da je euro bio strateška pogreška.”

Ovo je samo dio izjava mađarskog guvernera koji brani suverenitet svoje domovine i interese mađarskog naroda.

Mađarska nije članica eurozone i nije utvrdila datum kada želi pristupiti zoni primjene zajedničke europske valute. Otkada je 2010. na čelo vlade došao Viktor Orban, zemlja provodi samostalnu ekonomsku politiku, kombinirajući različite mjere.

Vlada i središnja banka u više su navrata naglašavale da Mađarska ne bi trebala pristupiti eurozoni dok njezino gospodarstvo ne bude dovoljno snažno.

Smatrate li da hrvatski guverner jednako brani interese Hrvatske?

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button