Svijet

Lauc:„Svi ti stršljeni ubadaju upravo u glavu“

Unatoč strogim mjerama već više od dvije godine i visokoj stopi procijpljenosti, Hong Kong bilježi rekordne brojeve slučajeva infekcija omikron sojem korona virusa, zbog čega su bolnički kapaciteti skoro iscrpljeni.

Navedeno je na svom facebook profilu komentirao Gordan Lauc i ukazao na promašenost strogih mjera koje su mnoge zemlje primjenjivale .

”Nakon dvije godine „strogih mjera“, Hong Kong danas ima puno više zaraženih i veću stopu smrtnosti, nego što smo mi ikada imali… Nažalost dnevni brojevi umrlih će im se i dalje povećavati još najmanje nekoliko dana…

Točno to je najavio (tada još moj jako dobar prijatelj) Igor Rudan na proljeće 2020. godine. Rekao je da je kontrola virusa „strogim mjerama“ kao da stavite stiropornu kutiju na bijesnog psa koji vam je ušao u stan. Dok čvrsto sjedite na kutiji ste vjerojatno OK, no čim se maknete pas će izaći i bit ćete opet na početku. Igor je nažalost kasnije počeo javno govoriti drugačije i aktivno promicati „kineski pristup“ pandemiji, koji se protivio svim planovima i strategijama pristupa pandemiji koje su prije postojale. Nadam se da ćemo jednom saznati zašto…

Sličnu analogiju je imao i jedan stari makedonski epidemiolog. Rekao je da su „stroge mjere“ kao kad zaronite u jezero dok vas progoni roj stršljena. Ako potpuno zaronite možete dobiti malu pauzu, no čim izronite udahnuti zrak počet će vas ubadati i to baš u glavu…I tako su u Hong Kongu „zadržavali zrak“ dvije godine i sada imaju potpuni kolaps, jer ih „svi ti stršljeni ubadaju upravo u glavu“…Ono što me jako plaši je prelijevanje tog vala na kontinentalnu Kinu, jer bi se slično moglo dogoditi i tamo, a ukoliko Kinezi brzo ne promijene strategiju i tvrdoglavo nastave sa zero-covid strategijom, očekuju ih masovna zatvaranja svega. Gotovo sve što kupujemo ovisi o nečemu što dolazi iz Kine, tako da bi nas mogla čekati doista izazovna vremena. U našoj regiji su sjećanja na strahote rata još dovoljno živa i ne vjerujem da bi nas itko mogao natjerati u neki novi rat, no sve gluposti koje smo širom planete radili tijekom posljednje dvije godine nam tek dolaze na naplatu…” napisao je Lauc.

lauc

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button