Ljepota i zdravlje

Kišnica se više nigdje u svijetu ne može smatrati sigurnom za piće

Istraživanje je pokazalo da je kišnica u cijelom svijetu kontaminirana “vječnim kemikalijama” kao posljedica ljudskog djelovanja. One se ne razgrađuju u prirodi, a mogu izazvati cijeli niz bolesti.

Perfluoralkilne i polifluoroalkilne tvari (kratica: PFAS) velika su skupina od više tisuća sintetičkih kemikalija, čija je primjena u modernom društvu vrlo raširena, a samim time bilježi se i vrlo visoka pojavnost istih u prirodi. Sve kemikalije iz te skupine sadržavaju veze ugljika i fluora, jednu od najsnažnijih kemijskih veza u organskoj kemiji, koja im omogućava da budu otporne na razgradnju pri uporabi i u okolišu.

Tibet, China, Mountains, Landscape
Slika: Istraživanje pokazalo je da se opasne kemikalije mogu pronaći u kišnici i snijegu posvuda u svijetu. Pronađene su tako čak i u području Tibeta te na Antarktici./ Foto: pixabay.com

Vječne kemikalije

Većina kemikalija iz skupine PFAS lako se prenosi okolišem i prelazi velike udaljenosti u odnosu na izvor ispuštanja, a zbog činjenice da se ne razgrađuju prozvane su i “vječnim kemikalijama”. Izvor im je isključivo ljudska aktivnost, a najčešće ih se može naći u raznim bojama, premazima, proizvodima za zaštitu površina od prljavštine te sredstvima za poliranje.

Zagađenja PFAS-om često se pronalaze u podzemnim vodama, površinskim vodama i tlu, a najnovije istraživanje znanstvenika sa sveučilišta u Stockholmu pokazalo je da se ove opasne kemikalije mogu pronaći u kišnici i snijegu posvuda u svijetu. Pronađene su tako čak i u području Tibeta te na Antarktici.

Razine više od dozvoljenih

Tijekom proteklih 20 godina, dozvoljene granične vrijednosti ovih spojeva u vodi za piće značajno su smanjene (u SAD-u je vrijednost smanjena čak do 37,5 milijuna puta za određene spojeve) budući da su istraživanja pokazala njihovu toksičnost i povezala ih s brojnim bolestima.

Uzmu li se ove referentne vrijednosti iz SAD-a kao relevantne, tada se kišnica više nigdje u svijetu ne može smatrati sigurnom za piće, pokazuju rezultati ove studije. “Iako u industrijaliziranom svijetu kišnicu ne pijemo često, mnogi ljudi diljem svijeta očekuju da ona bude sigurna za piće i da osigurava izvor pitke vode”, kaže voditelj istraživanja Ian Cousins.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
www.su.se

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button