Zanimljivosti

Nevjerojatna snimka: Magnet hvata „saharski pijesak“ iz prljave kiše koja je prije par dana pala u Splitu

Inače, snalažljivi čitatelj je pri svojem „pokusu“ koristio magnet koji mu se u tom trenutku našao pri ruci. Radi se o magnetu koji se inače upotrebljava kod kuhinjskih ormarića.

Donosimo ekskluzivnu snimku čitatelja, koji u petak, 19. kolovoza 2022. godine, netom nakon što je pala prljava kiša na splitskom području, koristio magnet kako bi s automobila sakupio ostatke prašine pre3thodno skupljene plastičnom karticom.

Da podsjetimo, danima prije spomenute kiše u mainstream medijima se najavljivala ova „žuta, blatna“ kiša iz „Sahare“. Zna se da je vremensku prognozu tako teško „pogoditi“ toliko dana unaprijed. Stoga se postavlja pitanje kako je ovaj prilično kompleksni proces moguće tako precizno prognozirati?

Pročitajte službeno objašnjenje ovog fenomena od strane meteorologa:

„Blatna kiša nastaje samo u određenim sinoptičkim situacijama. Na području Hrvatske nastaje kada je nad našim predjelima ili malo južnije u prizemnom sloju atmosferski sustav koji sadrži dosta vlage, ciklonalno polje ili i izraženi frontalni sustav, a u višim slojevima atmosfere (od 5 000 m i više) je izraženo jugozapadno ili južno strujanje.

U takvim situacijama čestice pijeska iz sjeverne Afrike, odnosno područja Sahare dospijevaju u više slojeve atmosfere. tada ulaze u oblačne sustave, pa kiša koja pada iz njih u sebi sadrži saharski pijesak te je stoga obojena.“

Dakle, službeno objašnjenje kaže da se radi samo o sitnim česticama pustinjskog pijeska. Ukoliko je to istina, netko bi nam morao odgovoriti na pitanje zašto taj „pustinjski pijesak“ ima svojstva koja nikako ne bi smio imati.

Naime, nakon što je prikupio malu količinu prašinastog ostatka „saharskog pijeska“ s vjetrobranskog stakla automobila, čovjek je prislonio magnet na prašinastu nakupinu. Kako se vidi u priloženom video prilogu veći se dio vidljivog materijala „zakačio“ na njega.

Inače, snalažljivi čitatelj je pri svojem „pokusu“ koristio pribor koji mu se u tom trenutku našao pri ruci. Radi se o magnetu koji se inače upotrebljava kod kuhinjskih ormarića.

Da nešto nije u redu s padalinama koje pristižu nad našim područjem nedavno je dokazala i grupa građana BiH. Ova grupa je okupljena u inicijativi Narodni krizni štab BiH, koji su dostavili Institutu za hemijsko inženjerstvo doo Tuzla – Ispitnoj laboratoriji uzorak pijeska s juga Tunisa i uzorak ostatka prašine (pijeska) prikupljenog 7. travnja 2022. godine u mjestu Dobošnica Donja kod Lukavca, nakon jedne ovakve „prljave kiše“, s ciljem utvrđivanja njenog sadržaja i izrade komparativne analize sa stvarnim pijeskom iz Sahare.

Rezultati analize su bili šokantni, a detalje pogledajte ovdje.

Već duže vrijeme upozoravamo kako je potrebno napraviti dodatne detaljne analize ostataka „prljavih kiša“ s više različitih lokacija. Pogotovo jer svi mi građani plaćamo za rad različitih državnih institucija kojima je upravo ovo posao. Potrebno je reagirati prema njima da ih se natjera da izvrše ove analize. Nakon toga trebaju informirati javnost o svojim nalazima, u cilju zaštite građana i ekosistema.

Ovim putem javno pozivamo Hrvatski zavod za javno zdravstvo da se očituje po ovom pitanju, te da naprave gore spomenute analize!

E-mailovi HZJZ-a dostupni su na njihovim internet stranicama…

Radi se o našem zdravlju i životima!

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Provjeri

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button