Svijet

Kina će ubiti, ako treba, polovicu Amerikanaca u borbi za Tajvan

Kina upozorava Tajvance da ne vjeruju u “čvrsta obećanja” Sjedinjenih Država koje se nikada neće boriti na život i smrt za neovisnost tog otoka. S druge strane, kopnena Kina spremna je za očajničku borbu, ima dovoljno oružja da uništi polovicu Amerikanaca, navodi se u tekstu pekinškog medija Huangqiu Shibao. To nikako nije i jedini kineski medij s tekstovima takvog karaktera. Gotovo svi tamošnji mediji otvoreno pišu o kineskoj odlučnosti za suprotstavljanje SAD-u po pitanju Tajvana i donošenju odluke o njegovom sjedinjenju s kopnenom Kinom donosi Zoran Meter za geopolitika.news.

“Recimo otvoreno: Sjedinjene Američke Države danas su izgubile sredstva da zadrže takozvano „čvrsto kameno“ obećanje Tajvanu. Tajvanski tjesnac i okolna područja potpuno su nadohvat ruke Narodnooslobodilačke vojske Kine (PLA) koja je sposobna zadati snažan udarac. Kad se kopno bavi pitanjem Tajvana, njegova moć otpora vanjskoj vojnoj intervenciji bit će neviđeno snažna. Ako SAD koriste mornaricu i zrakoplove za obranu Tajvana, to će neizbježno ubiti njihove vojnike”, navodi se, između ostalog ui spomenutom članku medija HSh.

“Kao nuklearna sila s pouzdanim sposobnostima nuklearnog protunapada s projektilima Dongfeng-41 i Julang-3, Kina je u potpunosti sposobna uništiti američke podmukle planove za rizičnu uporabu nuklearnog oružja. 

Kina će ubiti, ako treba, polovicu Amerikanaca u borbi za Tajvan
www.crodex.net
Može li Kina svojim nuklearnim naoružanjem parirati Americi

Ukratko, Sjedinjene Države više nisu zemlja sposobna za vojno ucjenjivanje Kine”, navodi se u kineskom mediju, i dodaje kako će “Kina prihvatiti bitku i definitivno će pobijediti”.

“Želimo upozoriti Tajvance da ne vjeruju u čvrsta obećanja Sjedinjenih Država. … Njihovi trenutačni postupci nisu ništa drugo nego geopolitičke smicalice u velikoj igri. Žele pružiti maksimalan otpor usponu Kine igrajući na “kartu Tajvana”, ali ovo nije karta za čiju su zaštitu Sjedinjene Države spremne “boriti se na život i smrt”, žrtvujući onoliko američkih života to želi. Njihovi vlastiti interesi oduvijek su bili polazište za razvoj politike u Tajvanskom tjesnacu”, navodi Huangqiu Shibao.

Čim kopno donese političku odluku o nasilnom rješavanju tajvanskog pitanja, zasigurno će ponovno stvoriti modernu verziju “moćne vojske koja prelazi veliku rijeku”, a tada će Sjedinjene Države morati napustiti potporu tajvanskim vlastima, navodi pekinški medij, dodajući kako je “kopno odlučno umanjiti oholost arogantnih vlasti Demokratske progresivne stranke Tajvana, a također SMO SPREMNI uporabiti svoju čeličnu volju za razbijanje takozvanih čvrstih Sjedinjenih Država”.

Isti medi pri tom navodi kako Peking “neće napustiti napore da mirnim putem riješi tajvanski problem”.

Podsjećamo: posljednjih mjeseci zaoštrava se politička retorika između Kine i Tajvana, kao i ona između Pekinga i Washingtona oko pitanja povezanim s tim otokom, kojeg Peking smatra neotuđivim kineskim teritorijem. Istodobno jačaju i vojne napetosti s obzirom kako američki vojni brodovi nastavljaju s povremenim ulascima u Tajvanski tjesnac, dok kineski vojni zrakoplovi učestalo i masovno ulaze u tajvanski zračni prostor.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button