Svijet

SAD se priprema za mogući rat na Tajvanu: ‘To nije Ukrajina, znate što Kina može napraviti?‘

Dok Kijevu pomažu da se obrani od ruskog agresora, SAD krajičkom oka promatraju Kinu, zemlju koju drži najvećom prijetnjom. 

The Associated Press piše da SAD pomno prati što im u Ukrajini polazi za rukom te da te apsolvirane lekcije želi pretvoriti strategije za mogući budući sukob s Pekingom.

Američki vojni dužnosnici kažu da se Kina želi staviti u poziciju da unutar iduće četiri godine napadne Tajvan, djelomično priznatu de facto državu koju drži dijelom Narodne Republike Kine.

Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) prošlog je mjeseca objavio izvješće u kojem stoji da postoje paralele između ruske invazije na Ukrajinu i mogućeg kineskog napada na Tajvan.

Naoružavanje

Foto: Snimka zaslona

Za razliku od Ukrajine, koju je Zapad počeo naoružavati nakon što ju je Rusija napala, Tajvanu bi se potrebno oružje moralo poslati prije moguće kineske invazije. “Ukrajinski se model ne može primijeniti jer Kina može izolirati Tajvan i u blokadi ga držati tjednima, pa čak i mjesecima”, rekao je CSIS te dodao da se Tajvanu prije kineskog napada mora dostaviti sve što bi mu moglo trebati.

Zamjenica ministra obrane SAD-a Kathleen Hicks rekla je da se Amerika u rat u Ukrajini uključila naglo i bez sustavnih priprema, a da pripreme za sukob na Tajvanu već traju. Hicks je rekla da amfibijsko iskrcavanje najteža vojna operacija te da će ta činjenica i Kini i saveznicima Tajvana otežati slanje ljudstva i opreme na otok. Tajvan bi se mogao naći u još većim problemima ako ga Kina izolira.

Zalihe

Rat u Ukrajini otkrio je da niti Amerika niti Europska unija nisu bile spremne za veliki konvencionalni konflikt, odnosno da u skladištima nemaju dovoljno oružja i municije za dugotrajni konflikt. SAD bi se stoga mogao naći u problemima ako sukob na Tajvanu počne neposredno nakon ili tijekom rata u Ukrajini.

Marc Cancian iz CSIS-a rekao je da Amerika najveću muku muči s artiljerijskom municijom. Primjerice, bilo je dana kada je Ukrajina ispalila i po 7000 raznih projektila kako bi se obranila od ruskih napada. Pitanje je kako bi rat u Ukrajini tekao da Amerika Kijev svaka dva tjedna ne pošalje friške zalihe municije.

Pomoćnik tajnika Oružanih snaga SAD-a za nabavu rekao je da će potencijalni sukob s Kinom oko Tajvana biti drukčiji te da ću u njemu veću ulogu igrati zrakoplovstvo i mornarica. Unatoč tome, SAD će te snage morati podupirati kopnenim oružjem.

U strateškim dokumentima Ministarstva obrane SAD-a stoji da Amerika mora biti u stanju voditi jedan rat i istovremeno sprečavati izbijanje drugog. Hicks je rekla da porast količine oružja koju SAD šalje Ukrajini “nije ugrozio potporu koju Amerika daje Tajvanu”. Međutim, dogovori između Tajvana i SAD-a naći će se u istim problemima u kojima se nalaze dogovori između Ukrajine i SAD-a jer u američkim tvornicama nema dovoljno radnika i dijelova.

Zamjenica ministra obrane SAD-a rekla je da Amerika predsjedniku Joeu Bidenu omogućila da naredi da se Tajvanu pošalje oružje koje SAD ima na skladištu.

The Associated Press navodi da Oružane snage rade na povećanju proizvodnih kapaciteta za artiljersku municiju kalibra 155 mm.

Naravno, trebat će vremena da Amerika obnovi svoje zalihe municije. CSIS kaže da će se zalihe artiljerijske municije kalibra 155 mm te raketa za bacače Javelin i Stinger oporaviti za pet godina. “Dobra je vijest da je sukob Ukrajini otkrio te slabosti. Loša vijest je da će oporavak trajati godinama, čak i uz političku potporu za isti”, rekao je Hal Brands s Američkog instituta za poduzetništvo.

Europske su zalihe na još nižim razinama i saveznici SAD-a užurbano sklapaju nove ugovore kako bi ih oplemenili. Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg rekao je da Europa najviše problema ima s municijom velikog kalibra te da joj trebati dvije i pol godine da naručitelji dobiju što su naručili.

Svemir

Iako rat u Ukrajini djeluje staromodno, u njemu se koristi i prilično napredna tehnologija. Satelitske su snimke demantirale Ruse koji su uporno tvrdili da su vojni manevri nadomak ukrajinske granice “samo vježbe”, a ukrajinski su civili pomoću svojih pametnih mobitela svijetu otkrivali kretanja ruskih trupa te njihove poraze. Kada je Rusija uništila ukrajinsku telekomunikacijsku infrastrukturu, Ukrajinci su se na internet počeli spajati pomoću Starlinka, satelitske internetske mreže tvrtke SpaceX.

“Rusija je uvjerljivo poražena u informacijskom ratu. Moramo pretpostaviti da Kina neće ponoviti Moskvine greške”, rekao je Hal Brands.

The Associated Press navodi da američki svemirski stručnjaci gledaju kako da svoju američku satelitsku komunikaciju.

Kibernetičko ratovanje

Nepoznati su akteri na samom početku rata u Ukrajini napali satelitsku komunikacijsku mrežu američke komunikacijske tvrtke Viasat te onesposobili desetke tisuća modema. Viasat nije rekao tko je izveo taj napad, a Ukrajinci tvrde da su ga izveli Rusi.

Ako dođe do sukoba na Tajvanu, Kina će vjerojatno pokušati izvesti nešto slično kako Tajvan nikome ne bi mogao reći da se uspješno brani od napada daleko moćnije vojske.

The Associated Press kaže da će o tome brinuti Američke svemirske snage. Čelnik za svemirske operacije general Chance Saltzman rekao je da se zemljana infrastruktura mora zaštititi kako bi sateliti imali što distribuirati.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
jutarnji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button