Domovina

Karolina Vidović Krišto (KVK): ZAHTJEV VIJEĆU ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE (VEM)…

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto KVK, nastavlja propitivati i tražiti odgovore koji izravno ugrožavaju hrvatsko društvo. Ovaj put se traže odgovori od Milorada Pupovca, jer se državni mediji (HRT) ponašaju suprotno od onoga što im je zakonima propisano i za što su plaćeni od hrvatskih građana. Njenu objavu prenosimo u cijelosti u nastavku:

Poštovani gospodine Popovac,

Zakon o elektroničkim medijima u članku 3. propisao je slobodu izražavanja i punu programsku slobodu elektroničkih medija. Isto tako, Zakon je definirao da se nijedna odredba tog zakona ne može tumačiti na način da daje pravo na cenzuru ili ograničenje prava slobode govora i izražavanja misli.

Upravo poštivanje ovih zakonskih odredbi preduvjet je stabilne demokracije te istinskih građanskih sloboda. Skrb za provedbu navedenih zakonskih odredbi upravo ima Vaše Vijeće.

Hrvatski građani, nažalost, svakodnevno svjedoče nedopuštenom utjecaju na medije od strane vladajućih struktura. U hrvatskim medijima se bitni događaji prešućuju, a pristup, primjerice, javnoj televiziji imaju pretežito osobe koje nekritički i navijački nastupaju za vladajuće strukture.

Tako, primjerice, informacija da je Europska komisija pristupila provjeri možebitnih protuzakonitosti u slučaju vjetroparka Krš-Pađene nije uopće objavljena na HRT-u. Ovo je klasični primjer cenzure!

Informativni program HRT-a može se nazvati vladinim jednostranim servisom u kojemu kritika vladinih postupanja ne postoji. Predsjednik Vlade Plenković u informativnim emisijama ima tretman kao da je diktator a ne premijer države koja je članica Europske unije.

Tako u Dnevniku HRT-a u podne, 15. kolovoza 2021., gospodin Plenković komentira stanje u Afganistanu, pandemiju i homiliju Svete mise iz svetišta Trsat, ali goruće pitanje o gubitku radnih mjesta u tekstilnoj industriji, čiji su radnici upravo tih dana izgubili posao, novinar nije postavio?!

Informativni program HRT-a služi vladajućim strukturama za stvaranje iluzija i manipuliranje s činjenicama iz svakodnevnog života hrvatskih građana.

Ovaj tjedan tjednik Nacional objavio je presliku elektroničke pošte urednice HRT-a upućenog predsjedniku Vlade Plenkoviću. Taj mail dokaz je onoga što hrvatski građani jako dobro znaju, a to je da HRT protuzakonito uskraćuje hrvatskim građanima pravo na informaciju i na pluralizam, te služi vladajućim strukturama.

Nedopušteni utjecaj na medije je konstatirala i Europska komisija u svom izvješću od 20. srpnja 2021. u kojemu je upozorila kako se putem oglašavanja Vlade i gospodarskih subjekata pod kontrolom Vlade, politički ograničava objektivnost medija.

Slika: Članovi Vijeća za elektroničke medije (VEM) / izvor.

Hrvatska javnost je isto tako izložena izrazito uznemiravajućim vijestima u pogledu stvarnog vlasništva velikog broja radijskih postaja, kao i odluke Vijeća u svezi koncesije za čuveni zagrebački radio „101“.

Sloboda medija, pluralizam i zabrana svekolike diskriminacije jesu preduvjet stabilnog društvenog poretka. Hrvatski građani financiraju rad Vijeća za elektroničke medije, te Vaše Vijeće ima zakonsku obvezu skrbiti o poštivanju zakona od strane elektroničkih medija. Molim Vas dostavite mi slijedeće informacije u pisanom obliku:

  • Informaciju o provedenim nadzorima, koje ste sukladno Zakonu o elektroničkim medijima proveli u 2019., 2020. i 2021. godini;
  • Fonografski prijepis sjednice na kojoj se dodijelila odluka o koncesiji za Radio 101;
  • Isplaćene potpore za 2019., 2020. i 2021. godinu, razvrstane po primatelju te iznosu potpore.

Poštovani gospodine Popovac, transparentnost rada javnih institucija je civilizacijsko i demokratsko dostignuće, na čijem unapređenju stalno moramo raditi. Nefunkcioniranje institucija je glavni uzročnik društvene nepravde i korupcije koja opterećuje hrvatske građane. Molim Vas žurno mi dostavite tražene informacije kako bi zabrinuta hrvatska javnost mogla dobiti vjerodostojne odgovore na aktualna pitanja iz područja elektroničkih medija.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto, ZASTUPNICA

Karolina Vidović Krišto,
Izvor: Facebook.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button