Gospodarstvo

HNB je bankama isplatio za prošlu godinu oko 480 milijuna eura i to – ZA NIŠTA!

Kako se štampa novac i stvara inflacija

Mnogi ljudi misle da netko nekako ‘proizvede’ novce ili im je uopće prekomplicirano to zamisliti, pa odustanu. No, stvari su danas suptilinije, ali i jednostavnije – ako razumijete.

Evo recimo. HNB ne može dati novce državi. Ali može ponuditi komercijalnim bankama čak 4% kamate ako stave na depozit kod nje, u skladu s politikom Središnje europske banke.Europska središnja banka (ESB) iz Frankfurta je odlučila da je u borbi protiv inflacije najvažnije smanjiti količinu novca u optjecaju. Put ka tom cilju je da banke odobravaju što manje kredita i time će se smanjiti potražnja, a onda i inflacija. Tako misli ESB. No, taj cilj se mogao postići, nećete vjerovati, bez troška po središnje banke. Kako? U monetarnoj politici postoje razni instrumenti a jedan od njih je obvezna rezerva. Nju je trebalo povisiti sa sadašnjih 1% na 5% ili više, već koliko treba, a to znači da bi banke morale taj postotak depozita izdvojiti bez naknade na poseban račun i smanjio bi se obujam kredita i ponuda novca. E, ali treba namiriti bankare, a ne razmišljati o sirotinji i malim poduzetnicima koji se krvavo bore na tržištu. 

Banke imaju puno novca jer raja ‘štedi’ u bankama za oko 0% kamata, a nisu sklone davati baš puno kredita.

Onda HNB ponudi na tržištu da će tim novcem otkupiti državne obveznice (koje je država prije izdala kad se zaduživala), po finoj cijeni. Obveznice joj prodaju razni entiteti, banke, ali i mirovinski fondovi kojima upravljaju banke. Onda fondovi tim novcima kupe NOVE obveznice koje izda Ministarstvo financija.

Tako štednja građana kružno završi u ministarstvu financija koje ga daje državi za njene troškove, ali i dalje postoji kao štednja građana u bankama. Nastao je novi novac. Također i inflacija koja će obezvrijediti tu štednju građana. Banke ostvaruju rekordne profite.Neto profit banaka je u odnosu na prošlu godinu porastao čak 91 %!

Da se razumijemo – nije ovo ideja HNB. Samo su provodili politike Središnje europske banke kojima je na ovakve načine stvoreno oko 1000 milijardi eura (to se zove ‘kvantitativno popuštanje’).

Srećom netko se sjetio da uradi i dobru stvar. Kreirao je zapise, a uskoro još bolje – obveznice – koje narod direktno upisuje po dobrim kamatama. Time se novac NE stvara, izbijaju se profiti bankama, a i donekle se i kreira monetarna suverenost. Nije ni kod HDZ-a sve tako loše!

Izvor:Nenad Bakić

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button