Crna kronikaSport

Karačić: Odluka grčkih pravosudnih vlasti je svjesni čin usmjeren na maltretiranje hrvatskih državljana

Odluka grčkih pravosudnih vlasti da navijače Dinama razbiju u grupice po dvojicu po dvojicu ili pojedince te da ih rasporedi po grčkim zatvorima nema nikakvu razumnu svrhu, nego ih svjesno dovode u opasnost od nasilja u zatvoru.

Da su ih stavili 30 po 30 Bad Blue Boysi se ne bi imali čega bojati jer bi zatvorske klošare sami pokorili.

Ovo je svjesni čin usmjeren na maltretiranje hrvatskih državljana a radi mentalnog slamanja te priznavanja djela za koje nema dokaza da su ga počinili, posrednom i na ovaj način prikrivenom prisilom.

Naime, ukoliko su ih odlučili razdvojiti radi straha od dogovaranja ili na sličan način opstrukcije kaznenog postupka, onda su ih još na početku morali poodvajati jednog po jednog.

Danas, nakon nekoliko dana, u teoriji, tko se mislio dogovarati i prilagođavati iskaz, to je već učinio tako da se koluzijska opasnost, više ne može prevenirati razdvajanjem navijača.

Djelo koje im se stavlja na teret je djelo objektivne odgovornosti odnosno da bi nekoga oglasili krivim za djelo npr. sudjelovanja u tučnjavi, pri čemu bi se ono što se dogodilo moglo podvesti pod ono što je u hrvatskom pravu poznato kao sudjelovanje u tučnjavi ili sudjelovanje u neredima.

Međutim, da bi netko bio oglašen krivim za počin takvog kaznenog djela, krivnja se mora individualizirati odnosno za svakog okrivljenika ponaosob se moraju utvrditi radnje koje korespondiraju s pravnim opisom navedenih kaznenih djela.

Za utvrđenje krivnja kod takvih djela, nije nužno da svaki pripadnik takve skupine zada udarac koji nanosi ozljedu ili da nešto razbije nego je dovoljno da svojim postupcima pokazuje volju i svijest za nastupanje kažnjive posljedice, kao i da svojim radnjama bitno doprinosi nastupu takve posljedice.

Neka osoba tako može biti oglašena krivom za počin kaznenog djela sudjelovanja u tučnjavi već time ako je na mjestu događa, svojim gestama, poticanjem, vikom, dakle iskazivanjem namjere u takvom djelovanju, sebe uklapa u ukupnost mnoštva koje čini kazneno djelo.

S druge strane, osoba koja se zatekne na mjestu događaj a koja ne čini svojim radnjama doprinos nastanku štetne posljedice, ne ože odgovarati odnosno ne može biti oglašena krivom.

U konkretnom slučaju, grčki sud neće moći utvrditi pojedinačna ponašanja odnosno neće moći individualizirati krivnju navijača, osim ukoliko ne budu imali posebno jake dokaze protiv tako opisanog pojedinca.

U Hrvatskoj sam sudjelovao u više takvih kaznenih predmeta pri čemu, sam, bez ikakve skromnosti, dao snažan doprinos u opovrgavanju optužnih navoda protiv navijača, a koji predmeti su završavani donošenjem oslobađajućih presuda.

Stoga je ovako razdvajanje hrvatskih državljana po grčkim zatvorima, smatram, pokušaj šikaniranja hrvatskih državljana, zla namjera u cilju zagorčavanja života optuženih navijača te tiha prisila na priznanje djela koja se navijačima stavljaju na teret, a koje grčki sud u zakonitom postupku nikad neće moći utvrditi.

Ovako postupanje grčkih pravosudnih tijela opasno asocira na počin kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te prikrivenog prisiljavanja na priznanje kaznenog djela.

Iako se ministar pravosuđa ne čini previše bistar, on jednostavno ne može a da ne bude svjestan ovakve mogućnosti.

Stoga i dalje stojim s tvrdnjom da se ponašanje grčkih sudova i pravosudnih vlast može tumačiti kao ponižavanje te napad na hrvatsku državu a vrlo lako moguće, ukoliko je takvo postupanje motivirano ovime što sam napisao, i kao kazneno djelo.

Do svih ovih zaključaka su i hrvatski novinari masovnih medija, bez obzira što nisu dovoljno obrazovani niti pametni, mogli doći već upitom za analizu kojem od hrvatskih odvjetnika koji počesto daju pravna tumačenja, doduše sitnih proceduralnih koraka ali koji bi vrlo lako došli do ovoga zaključka do kojega dolazim ja.

Hrvatske vlasti se jasno moraju postaviti prema grčkim vlastima te im dati do znanja da bi i Hrvatska mogla pokrenuti određene postupke protiv nositelja grčkih vlasti upravo iz razloga koje sam elaborirao.

Stoga, DIJELITE jer nas oni pokušavaju držati u neznanju i zabludi.

Što ljudi više znaju i što im se bolje objasni i pomoć braći će biti veća.

Nemojte biti kolebljivi ili pasivni jer doslovno svatko može dati svoj doprinos.

Ovdje se ne brane nikakvi huligani nego princip odnosno kriterij. Ne obrani li se princip, ovakvo postupanje se može dogoditi svakome, odnosno svatko radi ovakvih malicioznih postupaka i zlouporabe ovlaštenja, može biti žrtva, pa i onaj nesretnik koji skriven iza ekrana, pakosno likuje nad sudbinom naše hrvatske braće.

DIJELITE, ako treba sami stavljajte, nije mi bitno da ispod bude moj potpis, ako treba izmišljajte da ste vi došli do ovog zaključka, pobirite vrhnje, ali širite istinu i znanje jer nam samo to može pomoći.

Naša vlast im sama od sebe neće pomoći ali može zbog straha od vas.

Izvor:Davorin Karačić

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button