Svijet

Kako talijanskom narodu, uoči nedjeljnih izbora, prijeti Ursula…!

Talijanska političarka sa domoljubnog spektra Giorgia Meloni izgleda nezaustavljiva: sve upućuje na to da će na izborima u nedjelju premoćno pobijediti, voditi prvu poslijeratnu krajnje desnu vladu u Italiji i postati njezinom prvom premijerkom. Međutim, o tom ima što za reći i Ursula Von der Leyen iz Eu-ropske komisije.

Iako su posljednje ankete provedene prije dva tjedna, jer ih po zakonu ne smije biti neposredno prije izbora, ništa ne upućuje na moguću promjenu trenda.

Desničarska koalicija, koja uključuje postfašiste Braću Italije, protuimigrantsku Ligu Mattea Salvinija i stranku Forza Italia Silvija Berlusconija, po tim anketama trebala bi dobiti 46 posto glasova.

Slika: Giorgia Meloni, rođena u Rimu 15. siječnja 1977., Meloni je odrasla u radničkoj četvrti Garbatelli s majkom, pošto ih je otac ostavio. Već se dugo bavi politikom. S 31 godinom bila je najmlađa ministrica u poslijeratnoj talijanskoj povijesti i bila je među osnivačima Braće Italije 2012. 

Ljevica, predvođena Demokratskom strankom (PD), vjerojatno će dobiti 28,5 posto glasova, a populistički Pokret pet zvijezda (M5S) 13 posto.

Čelnik Demokratske stranke Enrico Letta praktički je već u javnim istupima priznao poraz, ali pozvao je neodlučne birače da glasaju za njegovu stranku ili riskiraju premoćnu pobjedu desnice što će joj omogućiti da mijenja ustav, prenosi HRT.

Govoreći dva dana prije talijanskih izbora, Ursula Von der Leyen, komentira nadmoćnu pravagu krajnje desnice na izborima: “Ukoliko se stvari okrenu u težem (?!) pravcu u Italiji…Prethodno sam govorila o Mađarskoj i Poljskoj. Eu-ropska komisija ima potrebne alate?!” Govori, ni na kojim izborima i od naroda neizabrana spodoba, docirajući cijelom jednom narodu kako je demokracija to kada ljudi biraju vodstvo koje žele oni u Bruxellesu. U suprotnom, izbor je pogrešan, put je težak, a postoje alati za kažnjavanje nacije za “teže/krivo”!?

Bog, domovina, obitelj

Prijevremeni izbori sazvani su nakon ostavke premijera Marija Draghija u srpnju pošto su mu tri stranke u njegovoj koaliciji uskratile potporu, izazvavši neizvjesnost u zemlji koja se bori s inflacijom i rekordnom sušom.
Desničarska koalicija obećava iznimno skupa rješenja za porast cijena energije i života, a nije objasnila kako to misli platiti. EU je predvidio gotovo 200 milijardi eura za postpandemijski oporavak Italije, koja ima drugi najveći državni dug u eurozoni.

Meloni (45), koja njeguje imidž izravne, odlučne osobe, rekla je kako će tražiti ponovne pregovore o tom dogovoru, koji ovisi o provedbi reformi u Italiji. Ljevica inzistira da je taj novac upitan ako pobijedi desnica. Meloni mami Talijane motom “Bog, domovina i obitelj”, otimajući potporu nekoć popularnom Salviniju, koji je po analitičarima zapečatio svoju političku sudbinu neuspjelim pokušajem uzurpacije vlasti 2019.

Od tinejdžerske aktivistkinje koja je hvalila Mussolinija do favoritkinje za prvu talijansku premijerku, Giorgia Meloni imala je zanimljiv razvojni put, dovevši svoju krajnje desnu stranku nadomak vlasti.

Još ima prostora za iznenađenja

Meloni obećava da će:

  • smanjiti poreze i birokraciju,
  • povećati potrošnju za obranu,
  • zatvoriti talijanske granice kako bi zaštitila zemlju od “islamizacije”,
  • ponovno pregovarati o europskim ugovorima kako bi
  • vratila više ovlasti Rimu i
  • boriti se protiv “LGBT lobija”.

Desnica je duboko podijeljena zbog ruske invazije. Meloni podržava slanje oružja Ukrajini, a Salvini, dugogodišnji obožavatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, protivi se sankcijama. Ljevica, pak, želi nastaviti ondje gdje je proeuropski Draghi stao.

Još “ima prostora za iznenađenja”, rekla je talijanska politologinja Nadia Urbinati za list Domani u četvrtak, osobito ako se uzme u obzir da je, prema anketama, 20 posto birača neodlučno.

Giorgia Meloni: Žena, majka, Talijanka…premijerka?

Odlučna i borbena dok kritizira Europsku uniju, masovnu imigraciju i LGBT lobije, ta 45-godišnjakinja osvojila je razočarane birače i izgradila snažan osobni brend na izborima. Ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Talijanka, ja sam kršćanka, rekla je na skupu u Rimu 2019., što je postalo viralno nakon što je remiksirano u dance pjesmu.

Braća Italije proistekla su iz talijanskog postfašističkog pokreta, ali Meloni se nastoji distancirati od takve prošlosti, premda je se ne želi posve odreći. Zagovara tradicionalne katoličke obiteljske vrijednosti, ali kaže da će sačuvati talijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, no omogućuje doktorima da odbiju provoditi ih. No kaže da želi ženama koje misle da im je pobačaj jedina opcija dati pravo na izbor.

Spremna za vlast

Njezino stajalište o Europi s godinama je postalo umjerenije i više ne želi da Italija napusti eurozonu i snažno podržava europske sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini. No, govori da se Rim mora više zauzimati za svoje nacionalne interese i podržava mađarskog premijera Viktora Orbana u njegovim bitkama s Bruxellesom, navodi hrt.hr gdje možete pročitati više.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
vijesti.hrt.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button