Domovina

Kako postati viceguverner HNB-a? (izbor tć-a za viceguvernera HNB)

Hrvatski sabor imenovao je u petak Tomislava Ćorića (tć), bivšeg ministra gospodarstva, viceguvernerom Hrvatske narodne banke (HNB), za njegovo imenovanje glasovalo je 76 zastupnika, 41 je bio protiv. O ovom izboru dao je svoj osvrt u Saboru Božo Petrov.

Kako postati viceguverner HNB-a?

Za početak, trebate imati završeni ekonomski fakultet i po mogućnosti doktorat. Naravno da doktorat nije uvjet. Budući da desetke tisuća ljudi zadovoljava navedeni uvjet, Vlada je htjela transparentno i to konkretnim primjerom pokazati što načelno trebate učiniti za ovakvu poziciju:

1. Mađarizacija energetskog sektora

2. Glavinjanje i loše odluke u upravljanju energetskog sektora (ovdje se kandidat treba dokazati bar nekoliko puta da bi se shvatio ozbiljno)

3. Solare ne doživljavati ozbiljno.

4. Aferama u energetskom sektoru prouzročiti potencijalnu štetu cca 2 mlrd kn (potrebna dostavljena potvrda od prvog suradnika)

5. Odokativne, neutemeljene procjene poput one da neće biti inflacije ili poremećaja na energetskom tržištu (čisto da se zbuni javnost, nema svrhu samo po sebi. Zašto bi javnost imala uopće točne informacije?)

6. Začiniti to malo sa zapošljavanjem stranačkih kadrova na državnim poslovima, s praćenjem internih novinarskih grupa, posjetama klubovima u Slovenskoj za vrijeme lockdowna.. itd

Ako uspijete, nagrada je mjesto viceguvernera HNB-a. Za guvernera se očito trebate još više dokazati, prenosi Božo Petrov svoje izlaganje u Saboru.

O izabraniku i HNB

Tomislav Ćorić (tć), rođen 1979. u Metkoviću, završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu, doktor je ekonomskih znanosti.

Sabor viceguvernere središnje banke imenuje na prijedlog svog Odbora za izbor i imenovanja, uz mišljenje Odbora za financije i državni proračun.

Viceguverner je član Savjeta HNB-a, najvišeg tijela središnje banke, koje ima osam članova, guvernera, zamjenika guvernera i šest viceguvernera.

Guverner HNB-a je Boris Vujčić, njegova zamjenica Sandra Švaljek, a viceguverneri su Ivana Jakir BajoMichael FaulendBojan FrasSlavko Tešija i Roman Šubić. Jedno je mjesto ostalo prazno prošle jeseni kada se Martina Drvar vratila u Europsku središnju banku.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
novatv

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button